27.01.2023 | петък | 07:41

Вяра Емилова: Ботев и до днес си остава един от най-големите учители по свобода и достойнство 

Публикувано:

Сподели поста:

Това заяви от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на „БСП за България“ народният представител от левицата Вяра Емилова

Днес се навършват 175 години от рождението на един от най-великите синове на България – Христо Ботев.

175 години през които споменът за него не само не помръква, а от година на година става все по-ярък, все по-пленителен и все по-обединяващ. Идеите на Ботев, неговият жизнен път, неговата поезия и публицистика са вградени в основата на съвременната ни държава и днес ние не можем да си представим България без тях. Идеалите на поета са формирали десетки поколения и са оставили своята следа във всеки един от нас. Заради това 6 януари не е просто ден на рождение.

Това е началото на епоха. Много думи са изписани за биографията на Ботев, много анализи са посветени на неговото творчество, много политически изявления са направени пред светлината на саможертвата му.

Но те никога не са достатъчни, защото Ботев е сътворен по модела на най-великите личности, които са крачили по тази планета – неговите идеи намират нов живот във всяка различна епоха. Никога не е достатъчно просто да говорим за него, а трябва да търсим реализацията на идеала му, да се постараем да бъдем на космическата висота на неговата поезия, защото само така можем без срам да вдигнем очи към историята.

Ботев и до днес си остава един от най-големите учители по свобода и достойнство на хората. Защото момчето родено в поробеният Калофер никога през живота си не се е чувствал роб. Това си личи в неговата публицистика и поезия. И заради това неговият патриотизъм не е декларативен. При Ботев думите не остават само на хартия. Целият му житейски път го води до кораба „Радецки“ и след това до връх Вола, където остава завинаги като паметник на непокорения български дух и неистовия стремеж за свобода.

Патриотизмът на Ботев е изискващ. Той поставя революционният и нравствен дълг първо пред самия себе си и заради това има правото да го търси в своите приятели, съратници и в целия си народ.

Ботев е душа на крайностите и на върховното опиянение.  Душа, която не знае граници в любовта и не признава никаква среда в омразата. Именно това е политическата сплав на истинския революционер. Именно това ражда мечтателят Ботев. Това сътворява човека, който тръгва на сигурна смърт, убеден, че саможертвата ще възпламени България и ще изстиска от нея демона на робството, но не толкова на чуждото, а на онова вътрешното робство, което се е натрупало в душата. Именно този върховен идеализъм превръща Ботев в символ, който отдавна е надраснал своето време. И колкото и днес да се опитват да го битовизират отново, това е процес, обречен на пълен провал. Защото в неговите безсмъртни послания е скрита голямата мечта на всеки българин – за свободна и различна държава. Ние постоянно се терзаем от въпроса „достойни ли сме да бъдем наследници на такъв световен човек?“, но всъщност неговото завещание към нас не е в състезанието с него. А с разбирането, че Ботев оцеля през всички тези години като смисъл, идеал, идея и биография, защото всеки от нас намира в него нещо лично, своя собствен Ботев, който да го упътва в тъмните мигове на света и историята.

И понеже днес честваме една епоха е необходимо да отбележим, че сме в дълг към него. В дълг, защото много български граждани не чувстват своята държава като осъществен ботевски идеал. Сякаш пак сме в неговата поезия и всичко се повтаря наново. Но днес имаме своята пътеводна светлина и докато паметта на Ботев е жива, докато неговите думи вълнуват сърцата и нахлуват в душата, ние ще знаем къде е истината. А това никак не е малко.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
-0.8 ° C
0 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
2 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...