fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:53

ВВС приземиха самолет, нарушил въздушното пространство на България

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Българските военно-въздушни сили приземиха самолет нарушител. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Те са били приведени в готовност за изпълнение на мисия на Air policing. 

Самолетът е локализиран от наземните средства за противовъздушна отбрана в района на град Свищов, на височина 600 метра. Установено е, че е навлязъл в активирана временно резервирана зона без полетен план и без включен код на транспондера.

Задействани са изтребителите МиГ-29 от авиобаза “Граф Игнатиево”, като водачът на дежурната двойка излита в 17.53 часа. Самолетът-нарушител е прихванат, като в 18.03 часа с него е установен визуален контакт отново на височина 600 метра. Екипажът го идентифицира като Cessna-150, с регистрационен знак LZ-TTE.

Самолетът бе съпроводен до летище Бохот, където кацна в 18.08 часа. По установените процедури, след кацането му, дежурният изтребител блокира летището до установяване на двигателя и намесата на наземните органи. На земята бе установена самоличността на пилота на малкия самолет.

В успешно изпълнената задача по охрана и отбрана на въздушното пространство на Република България и в интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО взеха участие част от най-младите летци на самолет МиГ-29 от ВВС, подчертават от военното министерство.

Преди повече от месец друг самолет, нарушил въздушното пространство на България, необезпокоявано се приземи в България, след като дори презареди преди това гориво в друга част на България. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img