fbpx
More

  Вучич: Сърбия работи за диверсифициране на доставките на газ

  Той заяви, че главната стратегическа цел на Сърбия е да стане член на ЕС

  Президентът на Сърбия Александър Вучич изтъкна днес на панела, посветен на отношенията ЕС-Сърбия на конференцията Глобсек в Братислава, че членството в ЕС е приоритет на Сърбия и че страната работи за диверсификация на снабдяването с газ, предаде Танюг.

  “Винаги сме били сто процента зависими от руския газ. Има и други страни в ЕС, които са в същото положение. Работим за диверсифициране на снабдяването си с газ”, отговори Вучич на въпрос за новото споразумение за доставка на газ с Русия. В кулоарите на форума Вучич каза, че новият договор на Сърбия с Русия ще покрие около 64-65 процента от потреблението, предаде Ройтерс.

  Вучич съобщи, че е обсъдил с еврокомисаря Марош Шефчович как Сърбия може да получи газ от газопроводите ТАП и ТАНАП, съобщава Танюг.

  В този контекст президентът подчерта, че е важно да се изгради газовият интерконектор между Сърбия и България, както и Сърбия – Северна Македония.

  “Чак тогава ще можем да диверсифицираме /доставките/. Това ще ни даде възможност да получаваме и газ от другаде. Трябва да преживеем и да действаме рационално. Знам, че сега никой не иска да чуе това. В момента имаме истерия, в която всички говорят едно и също, и е трудно да се направят рационални преценки”, каза той.

  Вучич обърна внимание, че в югоизточна Европа Сърбия и Унгария се снабдяват с руски газ и изрази надежда, че България ще успее да получи достатъчно втечнен газ, както е обещано от Вашингтон, но изрази определено съмнение, че това ще е възможно, посочва Танюг.

  Вучич заяви, че главната стратегическа цел на Сърбия е да стане член на ЕС. По този път страната трябва да реши специфични въпроси, сред които и този за Косово, а това е въпрос, на който Сърбия гледа по-различно от отделни членки на ЕС, допълва БТА.