fbpx
More

  Вторият държавен зрелостен изпит е днес, очаква се да се явят 45 224 зрелостници

  По традиция за втората матура най-желан е английският език, следван от "Биология и здравно образование" и от "География и икономика"

  Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще се състои днес и на него се очаква да се явят 45 224 зрелостници в страната, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

  В МОН ще се изтегли изпитният вариант за втората задължителна матура по профилиращ предмет и вариантът за втория задължителен държавен зрелостен изпит по професия за професионалните гимназии и професионалните паралелки. Втората матура започва в 8:30 часа.

  Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка. Пише се само с черен химикал.

  За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Зрелостниците, които сега се явяват на матурите, са първият випуск, който завършва по Закона за предучилищното и училищното образование.

  По традиция за втората матура най-желан е английският език, следван от “Биология и здравно образование” и от “География и икономика”.

  За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите – информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

  Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част, допълва БТА.