fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 07:04:03
петък | 20.05.2022 | 07:04:03
5.7 C
София

Втората група на 30-ата българска полярна експедиция пристигна в базата ни в Антарктида

Изследователите ни са били топло посрещнати от колегите си с хляб, сол и мед

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Втората група от 30-ата българска полярна експедиция, която замина от София на 9 януари за Антарктида, е пристигнала успешно на Ледения континент и вече е настанена в базата ни “Св. Климент Охридски”, съобщи БТА.

“Утрото на 23 януари ме свари на мостика на изследователския кораб “Сармиенто де Гамбоа”, в южния залив на остров Ливингстън. След два вълнуващи дни на трансфер със самолет и кораб, успешно достигнахме финалната точка на нашето пътуване. По време на прекачването ни от самолета на кораба за финалния трансфер, на остров Кинг Джордж се срещнахме с по-голямата част от първата група на експедицията, която е на път към дома. Миг на вълнуваща среща с приятели на брега на Южния океан! След разтоварване при добри метеорологични условия, около обед, акостирахме на брега на българската антарктическа база “Св. Климент Охридски”, където бяхме топло посрещнати от колегите си с хляб, мед и сол. Аз лично се почувствах у дома”, споделя Емил Иванов от групата.

Рано сутринта на 9 януари, с полет от София през Амстердам за Сантяго де Чили и Пунта Аренас, за Антарктида замина втората и последна за експедицията група от 11 души български антарктици.

Учените ще работят по седем научни проекта от Националната програма за полярни изследвания, финансирани от МОН.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук