fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:04:38
петък | 27.05.2022 | 03:04:38
17.8 C
София

ВСС върна за поправка предложението на Янаки Стоилов за освобождаване на главния прокурор

Съветът реши, че в предложението на Стоилов има нередности, които Надежда Йорданова трябва да отстрани в седемдневен срок

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов от 2021 г. за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Точката беше внесена извънредно в дневния ред, който беше съставен от само един пункт – разглеждане по същество на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор. Единодушно ВСС прие предложението на Янаки Стоилов да се разгледа като първа точка.

При обсъждането ВСС реши, че в предложението на Стоилов има нередности, които министър Надежда Йорданова трябва да отстрани в седемдневен срок, след което Пленумът да го разгледа отново и да прецени за редовността и допустимостта му.

На 16 юли 2021 г. служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе във ВСС предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Пленумът на ВСС отхвърли предложението. Впоследствие беше сезиран Конституционният съд, който прецени, че министърът на правосъдието може да прави предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Върховният административен съд, на база на това, отхвърли решението на ВСС за недопустимост на предложението на Стоилов. Министър Йорданова заяви днес, че поддържа искането на своя предшественик.

Главният прокурор Иван Гешев определи днес предложението на Стоилов за отстраняването му като бланкетно. По думите му в него “няма факти, които да кореспондират с тези твърдения”, в предложението. Според Гешев е нарушен и принципът на разделение на властите, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук