fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:54:37
неделя | 29.05.2022 | 01:54:37
16.8 C
София

ВСС откри втора процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев

Тя е предложение на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г.

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Пленумът на Висшия съдебен съвет откри втора процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по предложение на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г. Членовете на съвета приеха предложението за редовно и допустимо.

На 4 април ВСС прие да открие процедура за освобождаване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор по предложение на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Основанията за искането на проф. Стоилов са разгласяване на данни от досъдебно производство; публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност; липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности; използване на служителите от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения, нарушаване принципа на разделението на властите и недопустимо посегателство над друга конституционна, установена институция; пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаване на специализирани отдели в Софийската районна прокуратура и Софийската градска прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев заяви в началото на днешното заседание, че няма възражения по допустимостта на предложението. „Държа двете искания да бъдат разгледани по същество, за да не се позволява да продължава изпълнителната власт да се упражнява върху независимата съдебна власт, върху ВСС“, допълни той.

В момента членовете на ВСС обсъждат дали и какви доказателствени искания ще бъдат допуснати за изясняване на обстоятелствата, посочени от проф. Янаки Стоилов в предложението му, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук