fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:16:41
сряда | 25.05.2022 | 01:16:41
18.2 C
София

Всички участници в Консултативния съвет ще получат предписания от РЗИ

Периодът за изолация ще бъде съкратен от 14 на 10 дни, а на карантината от 10 на 7 дни

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност при президента ще бъдат връчени предписания, заяви директорът на СРЗИ Данчо Пенчев. Снощи стана ясно, че председателят на парламента Никола Минчев е дал положителна проба за COVID-19 часове след края на КСНС.

В същото време министърът на образованието обяви, че периодът за изолация заради COVID-19 ще бъде съкратен от 14 на 10 дни, а на карантината от 10 на 7 дни.

Снимка: NewsONE

“Още преди 2-3 дни обсъждахме, че следва периодът за изолация да бъде съкратен от 14 на 10 дни, ако си спомняте, това го коментирахме с Вас. И съответно на карантината – от 10 на 7 дни. И всъщност това е и поводът – буквално след 20-ина минути е съвещанието на експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката. Има и много практика в неевропейски и европейски държави хората, които имат поставен бустер, да имат още по-съкратен срок на карантината. В някои държави дори няма такава“, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Все още не е ясно в какъв срок ще бъдат карантинирани участниците във вчерашния консултативен съвет при президента, тъй като е възможно предписанията им да излязат след публикуването на заповедта за съкращаване на сроковете за карантина и изолация.

“Зависи от това кога ще им бъдат връчени предписанията, кога ще бъдат уведомени, че са под карантина. Ако вземем решението и въведем тези по-съкратени срокове, за които говорим още от миналата седмица, и столичната РЗИ ги постави – те ще са по новите правила. Ако е по-рано – обратно. Но, имайки предвид ангажираността и забавянето в поставянето под карантина от страна на столичната РЗИ поради огромния брой, аз мисля, че те ще успеят по-скоро да влязат в новите срокове. Сега, така или иначе, всички хора, които са участвали на това събиране, вече са се самоизолирали и имаме данни за тях. В момента проверяваме какъв е имунният статус, така че в зависимост това, кой какъв имунен статус има, има ли бустер, или не – ще бъде поставен под различен срок на карантина“, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

- Реклама -spot_imgspot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук