8.12.2022 | четвъртък | 00:23

Всички срещу Орбан: Опозицията изправя срещу унгарския премиер баща на 7 деца и бивш негов гласоподавател

Публикувано:

Сподели поста:

Унгарската опозиция избра свой общ кандидат за министър-председател, който ще се изправи срещу Виктор Орбан на парламентарните избори през 2022г. Петер Марки – Зай победи родената в България Клара Добрев на втория тур в първичните избори, които трябваше да определят опонента на настоящия унгарски премиер.

Кой ще разрушава статуквото на противоречивия Орбан?

Католик, кмет на малък град, баща на седем деца, бивш маркетингов директор и по ирония на съдбата – бивш привърженик на Орбан и партията му. Това е всичко, което трябва да знаете за Петер Марки – Зай в едно изречение. Унгарецът успя да обърне вота в първичните избори, след като изоставаше на първи тур от заместник-председателя на Европейския парламент с български корени Клара Добрев. На втори тур той успя да я победи с близо 15% разлика в своя полза.

Само допреди седмица родената в София Клара Добрев, заместник-председател  на - Новини 24/7

49-годишният Петер обаче успя да привлече към себе си сериозно количество от гласовете на младите. Нещо повече – новият опонент номер 1 на Орбан реализира изключително скромна кампания, базирана изцяло на собствени средства и дарения.
„Ще приема и прегърна като унгарци всеки ром, евреин, хомосексуалист, инвалид, ляв или десен гласоподавател и дори гласувалите за Фидес“, заявява смело кандидатурата на унгарската опозиция.

Петер Зай признава, че е бил един от поддръжниците на партията на Виктор Орбан, но днес е против „елитите и корупцията“.
Всичко за Марки – Зай в политиката започва преди 3 години, когато решава да се откаже от комфортна корпоративна позиция и да се кандидатира за кмет на малък унгарски град, считан за един от бастионите на орбановата партия „Фидес“. Унгарецът печели изборите, а днес вече ще се изправи очи в очи срещу настоящия консервативен първи в държавата.

„Виктор Орбан се обърна към Путин, Китай и Турция и не представлява европейските ценности. Това трябва да се промени“, обяснява Петер Марки-Зай.

Нещо, което той иска да се промени. И Петер, и доскорошният му пряк конкурент за представител на унгарската опозиция в лицето на Клара Добрев искат да сложат край на „нелибералната държава“, а част от плана ще бъде разрушените мостове в отношенията между Будапеща и Брюксел да бъдат построени отново. Също, Марки – Зай защитава позицията за приемане на еврото в обозримо бъдеще.

Шансовете за победа

Към момента социолозите твърдят, че обединената опозиция и Фидес са с изключително близки шансове за победа. Големият въпрос е какво може да направи новото лице на опозицията, за да привлече към себе си колебаещи се гласоподаватели и дори настоящи избиратели на Орбан. Според експерти всичко това минава през важен политически консенсус, който да запази единството на обединената опозиция. По този начин шансовете да бъде сложен край 10-годишната политическа хегемония на Орбан изглеждат напълно реални.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
предимно ясно
3.9 ° C
4 °
1.7 °
92 %
3.1kmh
20 %
ср
5 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС