fbpx
25.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 14:20:59
събота | 28.05.2022 | 14:20:59
25.8 C
София

“Всеки сам си преценя” е изразът на 2021 година

Фразата набра популярност в социалните мрежи при дискутиране на важни обществени проблеми

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Всеки сам си преценя” е българската реплика на изминаващата 2021 година. Това заяви пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра “Българска филология” към Факултета по славянски филологии в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Фразата набра изключителна популярност в родните социални мрежи и често пъти чувахме подобна реакция от потребители по важни обществени теми като ваксинацията или дискусиите около двойното гражданство на Кирил Петков.

Доц. Сталянова обяснява, че подтекстът на израза е ирония към некомпетентните, които не съзнават вредата от действията си върху себе си, близките си и обществото. Според нея, създателят на репликата обаче не се е самоиронизирал.

“Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма – “преценя”, а не “преценява”, но тя се хареса и се завъртя”, допълва тя.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук