28.11.2022 | понеделник | 03:46

Всеки осми потребител на Facebook с проблеми в живота си заради социалната мрежа

Публикувано:

Сподели поста:

Близо 360 милиона потребители на Facebook са с проблеми в работата, личния си живот и здравето, в резултат от прекомерния си престой в социалната мрежа. Това става ясно от изследване, направено от самата компания, което впоследствие беше разпространено и обобщено от западни медии.

Основните проблеми, които са констатирани при една сериозна част от потребителите на платформата, са нарушение в съня, влошено внимание към случващото се с децата им, дефицит на работоспособност и други. Проучването е било изготвено от „Отдела за благополучие на потребителите“ на компанията, а резултатите бяха публикувани за първи път от „Уолстрийт джърнъл“.

Отговорът на Мета, новото име на компанията, която седи зад Facebook е, че публикуваните данни са обобщени едностранчиво и грешно, и то „за пореден път“.

Как вътрешен доклад на Мета достигна до медиите?

Статистическите извадки на Facebook, дело на аналитиците на компанията, виждат бял свят благодарение на Франсис Хоган – бивша служителка, която миналата седмица свидетелства срещу доскорошните си работодатели пред конгреса на САЩ. През последните дни, Хоган предостави редица документи, които показват как точно функционира социалната мрежа и публикува поредица от уличаващи статии срещу технологичния гигант на Марк Зукърбърг.

Why whistleblower Frances Hogan is Facebook's worst nightmare - إعلام نيوز  | موقع إخباري متكامل
Франсис Хоган

В конкретния доклад за ефекта на Facebook върху потребители се говори за „проблемно използване“ и „интернет пристрастяване“. Той констатира негативно влияние върху 12.5% от хората, прекарващи определено време в мрежата. Докладът обаче дефинира различна степен на негативното влияние в различни части от света. В Щатите то е около 10%, но в Индия и Филипините всеки четвърти потребител е влошил качеството си на живот заради мрежата.

Заплаха отвъд Facebook

Анализаторите на компанията констатират, че подобен проблем може да се появи и при използването на други техни продукти като Instagram и Whatsapp. Докладът споменава и Twitter и Snapchat като социални мрежи, създаващи такива рискове. Те оказват натиск върху потребителите да отговорят на съобщенията и ги провокират да търсят постоянно нова информация в мрежата.

Дизайнът на социалните платформи също може да предизвика подобна зависимост. Констатирано е, че наличието на червени точки и бутони, които показват появата на ново събитие, предизвикват интерес и намерение да прекараш повече време в мрежата. Отделно, наличието на все повече видео съдържание ,прави отделянето от телефона по-трудно.

Експерти от компанията на Марк Зукърбърг са направили конкретни предложения за ограничаване на зависимостите, които потребителите усещат към мрежата. Част от тях са били интегрирани в общата стратегия. Например, сигнали, които да известяват ползвателите на платформите, че им е нужна почивка.

Говорителят на Facebook Дани Левър увери публично, че специалистите им продължават да работят в тази посока. Големият въпрос обаче е, дали мениджмънтът има реално намерение да изгради възпиращи компоненти в самата система, които да се борят ефективно със зависимостите към мрежата.

В документите, които Хоган предостави на обществеността, се поменава, че ръководните лица са били информирани за негативните ефекти върху потребителите, но са си „затворили очите“, защото резултатите на компанията вървят възходящо нагоре.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...