fbpx
More

  Времето: Жълт код за проливни дъждове в 14 области

  Остава в сила обявеното частично бедствено положение във Враца, община Вършец и квартал "Бистрец", обявено след падналите там проливните дъждове. Съобщава се за наводнени дворове и приземни етажи, както и за нанесени щети по пътища и отнесени автомобили от придошлите води на река Ботуня

  Жълт код за обилни валежи е обявен за днес в 17 области в страната, предупреждават синоптиците.

  Кодът е за областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище, Габрово, Ловеч. София-област, Пазарджик. Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Смолян, Хасково и Кърджали.

  Днес ще се задържи предимно облачно, сочи прогнозата на НИМХ. На много места ще има валежи, в отделни райони – интензивни и придружени с гръмотевици. Значителни ще са количествата на места, главно в Предбалкана и Южна България.

  Ще духа слаб до умерен, в източните райони – временно силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, в София 21-22°.

  В планините ще бъде предимно облачно с валежи, на места значителни по количество и придружени с гръмотевици.

  Остава в сила обявеното частично бедствено положение във Враца, община Вършец и квартал “Бистрец”, обявено след падналите там проливните дъждове. Съобщава се за наводнени дворове и приземни етажи, както и за нанесени щети по пътища и отнесени автомобили от придошлите води на река Ботуня.

  В Смолянска област пороят активизира свлачища, река Малка Арда излезе от коритото си и наводни къща . През нощта няма постъпили сигнали за нови свлачища и затворени пътища ,  съобщиха тази сутрин от Областното пътно управление. Пътищата на места са частично мокри. Валежите в планинската област през нощта бяха на интервали с временно спиране.