fbpx
More

  Връщането на учениците от 1 до 4 клас може да се отложи за 8 ноември

  Още не е ясно кога ще пристигнат щадящите тестове

  Връщането на малките ученици може да се отложи за по-следващата седмица, а не за началото на следващата, каквито намерения бяха заявени от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Това стана ясно от отговор на образователния министър акад. Николай Денков в интервю за Bulgaria ON AIR.

  Дата зависи от доставката на бързите тестове за Ковид-19, които ще правят децата безплатно два пъти седмично, ако не са преболедували и не са ваксинирани, което трябва да удостоверят със съответния документ.

  “Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителят, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември – това е крайната дата, ако няма пълен локдаун”, казва Денков.

  Тази седмица МОН обяви поръчка за закупуването на 400 000 теста, които трябва да стигнат за месец. За целта бяха отпуснати 13 млн. лева.

  Планът на властите е ако методът проработи, постепенно да бъдат върнати в клас и учениците от по-горните класове в тъмночервените по заболеваемост общини.

  Ако родителите не искат децата им да се тестват, те ще продължат да учат онлайн от вкъщи.

  По-рано днес от Министерството на образованието обявиха, че ще обявят точната дата на връщането на учениците два дни предварително.