fbpx
More

  Володимир Зеленски: Украйна няма да даде своя територия на Русия

  Президентът на Украйна разкритикува предложенията на някои западни политици

  Президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли възможността страната му да се откаже от част от територията си в името на мирно споразумение с Русия. В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски разкритикува предложенията на някои западни политици Украйна да направи отстъпки на Москва, включително чрез отказ от своя територия.

  Той спомена бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който на форума в Давос заяви, че Украйна трябва да приеме преговори с Русия, дори ако от нея бъдат поискани отстъпки, информира украинската агенция УНИАН.

  „Тези “велики геополитици”, които предлагат подобни решения, пренебрегват “интересите на обикновените украинци, на милионите, които наистина живеят в териториите, които те им предлагат да разменят срещу илюзия за мир,” каза Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес.

  „Винаги трябва да мислим за интересите на хората и да помним, че ценностите не са просто думи. Имам чувството, че за господин Кисинджър годината не е 2022-та, а 1938. И той си е мислел, че говори не с аудиторията в Давос, а в тогавашен Мюнхен,“ заяви Зеленски, предаде БТА.

  „Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които “бързат за поредна среща с диктатора”, каза той, имайки предвид руския президент Владимир Путин.