fbpx
More

  Войниците, защитавали “Азовстал”, са регистирани като военнопленници от Червения кръст

  Президентът Володимир Зеленски обеща да търси международна подкрепа

  Стотици украински войници, които се предадоха, след като бяха подложени на безмилостна обсада в стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол, бяха регистрирани като военнопленници, а украинският президент Володимир Зеленски обеща да потърси международна помощ за спасяването им, предаде Асошиейтед прес.

  Международният комитет на Червения кръст каза вчера, че е събрал лична информация от стотици войници, включваща имена, дата на раждане, най-близки роднини, и ги е регистрирал като пленници в рамките на ролята си да осигури хуманно отношение към военнопленниците съгласно Женевската конвенция.

  “Амнести интернешънъл” написа в Туитър, че статутът на военнопленници означава, че войниците “не трябва да бъдат подлагани на каквато и да е било форма на изтезания или лошо отношение”.

  Повече от 1700 бойци, окопали се в стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол, са се предали от понеделник насам, съобщиха руските власти.

  Някои от войниците бяха отведени от руснаците в бивша наказателна колония на територия, контролирана от проруските сепаратисти. Други бяха хоспитализирани, съобщи представител на сепаратистите. Неустановен брой украински войници обаче остава в мрежата от бункери и тунели в огромния завод.

  В кратко видеопослание заместник-командирът на полка “Азов”, отбранявал металургичния завод, каза, че той и други бойци все още са вътре. “В ход е операция, чиито детайли няма да разкрия”, каза Святослав Паламар.

  “Правя всичко по силите си за това най-влиятелните международни сили да бъдат информирани, и доколкото е възможно, да се включат в спасяването на нашите войници”, каза президентът.

  Макар Украйна да изразява надежда за размяна на пленници, руските власти заплашиха да разследват някои от бойците от “Азов” за военни престъпления и да ги изправят пред съд, наричайки ги “нацисти” и престъпници, допълва БТА.