fbpx
More

  Войната в Украйна навлиза в ожесточена фаза

  Володимир Зеленски изрази недоволство от разделението в Европейския съюз заради забавата на шестия пакет санкции срещу Русия

  Войната в източна Украйна е достигнала най-ожесточеното си ниво досега и Киев призова западните съюзници да засилят подкрепата срещу нахлуващите руски сили. Във видеообръщението си украинският президент Володимир Зеленски изрази недоволство от разделението в Европейския съюз заради забавата на шестия пакет санкции срещу Русия. Зеленски обвини Москва, че провежда геноцид” който трябва да бъде спрян.

  Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, а между 12 000 и 13 000 души са блокирани в града, където 60 процента от жилищните сгради са разрушени.

  Северодонецк е сцена на най-ожесточените боеве в момента в Източна Украйна. Това е последният голям град в Луганска област, който е под контрола на украинските сили.

  Харков също е подложен на жесток обстрел с ранени и загинали. Отново е имало ракетни удари и в Суми. 

  Двама руски войници, съдени в Украйна за военни престъпления, се явиха на второ съдебно заседание в североизточния украински град Котелва.

  Двамата са обвинени, че са обстрелвали цивилна инфраструктура с ракетна система за залпов огън. Войниците се признаха за виновни по време на съдебното заседание, състояло се в Котелевския районен съд.Те са заплашени са от 12 години затвор.