fbpx
More

  Войната в Украйна: коментари и прогнози от чуждестранни медии

  Северодонецк – ключов град на фронта в Донбас, от седмици е под интензивен натиск от страна на руските войски, напомня френският в. "Фигаро"

  Френските издания поместват коментари за смъртта на 32-годишния журналист Фредерик Льоклер-Имоф от телевизия Бе Еф Ем, загинал вчера при артилерийски обстрел на хуманитарен конвой край Северодонецк в Източна Украйна. “Фредерик Льоклер-Имоф бе в Украйна, за да покаже реалността на войната. Той бе смъртоносно ранен в бус на хуманитарни работници, придружавал принудени да бягат от руските бомби цивилни, “, цитира “Монд” пост в Туитър на президента Еманюел Макрон.

  Това е осмият журналист – и вторият от Франция, – убит в Украйна от началото на руската офанзива на 24 февруари, посочва “Монд”. 

  В изявление от Киев, където бе на посещение, френската външна министърка Катрин Колона “настоя за прозрачно разследване в най-кратки срокове, за да бъдат изяснени изцяло обстоятелствата” на тази трагедия, пише в. “Либерасион”. “Това е двойно престъпление – и срещу хуманитарен конвой, и срещу журналист”, публикува френският вестник нейна реакция в Туитър.

  Във връзка със смъртта на Льоклер-Имоф и раняването на придружавалия го колега Максим Бранстетер Националната антитерористична прокуратура на Франция заяви снощи, че започва разследване за “военни престъпления”, отбелязва печатът в страната.

  Северодонецк – ключов град на фронта в Донбас, от седмици е под интензивен натиск от страна на руските войски, напомня френският в. “Фигаро”. Според местните власти масираните артилерийски обстрели са унищожили 90 на сто от сградите. Те уверяват, че силите на Москва са стигнали вчера предградията и напредват към центъра на града, срещайки отпор от украинската отбрана. 

  Тя е в трудно положение, тъй като пътищата към и от града са затворени или под прицела на руската армия. Превземането на Северодонецк и неговия град близнак Лисичанск би осигурило на Кремъл пълен контрол над Луганска област – една от целите на войната, които признава Москва, допълва “Фигаро”.

  В Северодонецк текат улични боеве, информира Би Би Си. Една трета от града е под контрола на самопровъзгласилата се Луганска народна република, съюзник на Москва във войната, цитира британската медийна корпорация интервю на местния сепаратистки лидер Леонид Пасечник за ТАСС. Той обаче признава, че настъплението срещу Северодонецк върви бавно.

  Докато украинската армия контраатакува руските сили в Южна Украйна, властите приканиха вчера населението в окупираните селища, ако е възможно, да бяга, пише “Ню Йорк таймс”, допълва БТА.