26.11.2022 | събота | 21:40

Военният министър: За нас членството на РСМ в НАТО е гарант за териториалната цялост на страната

Публикувано:

Сподели поста:

След като еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи замина от страната ни с послание, че ще се върне след три седмици, за да потърси съгласие от България за началото на преговорите с Република Северна Македония, у нас пристигна военният министър на югозападната ни съседка – Славянка Петровска.

Тя и българският й колега Драгомир Заков искат да ускорят диалога между двете страни в отбраната.

Тази среща е изключителен знак за това, че като страни-членки на НАТО България и РСМ имат изключително важна роля в региона за поддържане на стабилността и сигурността. Имаме една много важна задача пред нас и бъдещите поколения – никога повече Балканите и в частност Западните Балкани да не бъдат споменавани като барутния погреб на Европа”.  Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков след срещата с военния министър на РСМ, цитиран от БНТ.

По думите му отговорността на двете страни е да направим така, че това да продължи да бъде така и в бъдеще – Балканите никога да не бъдат източник на напрежение и военен конфликт в Европа. 

Заков уточни, че са били единодушни, че заради войната в Украйна има сериозни рискове за страните от Западните Балкани “и като страни членки на НАТО трябва да направим всичко необходимо войната да не се разпространи извън границите на Украйна”, допълни той.

И двете държави са жертва на кибератаки и хибридни атаки и трябва по двустранна линия да си сътрудничим, за да управляваме тези рискове, допълни още военният министър.

Той припомни, че България беше една от първите държави, които ратифицираха протокола за присъединяване на РСМ в НАТО. За нас членството на Република Северна Македония в НАТО е гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, каза Заков.

България има готовност да засили двустранното сътрудничество в областта на отбраната, защото споделяме общи ценности, съдба, история и бъдеще, каза още министърът на отбраната.

От своя страна Славянка Петровска заяви, че са договорили още повече да се засили досегашната съвместна работа. Във финална фаза е договарянето на образование на военни лекари във Военноморското училище във Варна и ВМА в София. Ще бъдат изпратени офицери от армията на РСМ във Военната академия в София. Българските войници бяха част от ученията в Македония през 2019-2020 г. Отправена е покана за съвместно учение в РСМ в центъра “Криволак”.

Припомняме, че посещението на Петровска е продължение на започналите в началото на годината контакти на високо ниво в опит да бъдат нормализирани отношенията между двете страни в контекста на евроинтеграцията на РСМ, вето върху което наложиха първо Франция, а след това и България от 2020 г. досега.

Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://www.newsone.bg
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.
София
лека мъгла
2.1 ° C
3.2 °
-0.5 °
85 %
1.3kmh
96 %
сб
2 °
нд
5 °
пн
3 °
вт
5 °
ср
4 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...