fbpx
More

    Военни “закачки”: Руски изтребител ескортира американски стратегически бомбардировач

    Дни по-рано Москва съобщи, че неин военен кораб е предотвратил проникване на американски разрушител в териториалните й води

    Руски изтребител Миг – 31 е ескортирал американски стратегически бомбардировач В1-В преди да проникне в руското въздушно пространство, съобщава ТАСС, позовавайки се на официално съобщение от руското военно министерство. Инцидентът идва часове, след като Москва обяви, че американски разрушител се е опитал да инфилтрира в териториалните води на Руската федерация в Японско море по време на тяхно военноморско учение съвместно с Китай. Вашингтон отрече достоверността на информацията и заяви, че американският военен плавателен съд е действал “безопасно и професионално”.  

    Според Пентагона американският ракетен разрушител е извършвал рутинни операции в международните води на Японско море, когато руски боен кораб се е приближил застрашително на 60 метра. “Съобщението на руското военно министерство не отговаря на истината”, обявиха американски военни.  

    Пенсионираният Адмирал Виктор Кравченко, бивш началник на руския военен флот коментира инцидента с американския кораб като проблем, който е могъл да прерасне до сблъсък с тежки последици. “Американците явно са искали да тестват нашата сила”, коментира Кравченко, цитиран от агенция Интерфакс. Анализатори констатират, че руския маньовър от петък индикира решителността на Москва да заиграе по-грубо с идеята да предотврати подобни ситуации в бъдеще. Руският журналист Владимир Исаченков пише, че ситуацията съживявала спомени от Студената война, когато съветска фрегата се врязва и поврежда американския крайцер “Йорктаун” във водите на Черно море през 1988г.