fbpx
More

  Военен спаси живота на млад мъж и стана баща за втори път 30 минути по-късно

  Младши сержант Секулов пазарувал в хранителен магазин, когато чул паникьосани гласове наблизо

  Само за 30 минути през вчерашния ден младши сержант Атанас Секулов от Сухопътните сили на българската армия преживява две напълно различни събития, които със сигурност ще го накарат да запомни завинаги този октомври. В рамките на едва половин час военнослужещият в Бригадното командване в Благоевград спасява живота на човек изпаднал в беда и посреща щастливата новина за появата на втората си рожба, предаде БНТ.

  Как обаче младши сержант Секулов попада между двата бряга на човешкия дълг и неизмеримата бащинска радост за толкова кратко време? Началото на историята звучи напълно тривиално. Военнослужещият отива да пазарува в голяма хранителна верига. Минути по-късно обаче чува тревожната глъчка на суматоха и забелязва струпването на хора. Оказва се, че млад мъж е паднал тежко на земята. От удара пострадалият е глътнал езика си и се намира в застрашаващо за живота състояние. Нещо повече – неприятният инцидент води до т.нар. “заключване на челюстта”, след което устните не могат да бъдат отворени.

  В този момент младши сержант Секулов решава да действа, а на помощ идват всички знания, които е придобил през годините в качеството си на войник. Полевите учения и наученото се оказват от критична важност в момент, когато всяка секунда е от значение. За целта Секулов решава да използва неконвенционален метод, с който да провокира реакция от страна на пострадалия. Той събува едната обувка на младия мъж и захапва силно един от пръстите на краката му. От силната болка той реагира, челюстта отново става мобилна и войникът успява да извади езика му. Минути по-късно на мястото на инцидента пристига екип на Спешна помощ, който поставя медикамент на човека и с помощта на военния го пренася до линейката.

  Едва отърсил се от неприятната случка, половин час по-късно сержантът става най-щастливият човек на света, след като научава радостната вест, че съпругата му е родила момиченце в столична болница. Това е втора дъщеря за Атанас Секулов, който вече има една – Елена.

  От пресцентъра на Министерството на отбраната поясняват, че за последните дни това е втори случай, в който военен се намесва решително в помощ на нуждаещи се граждани. На 10 октомври старши сержант Добромир Якимов от 10-ти механизиран батальон – Враца оказва подкрепа на пострадали в катастрофа на пътната отсечка между Враца и Криводол. Той подпомогнал спасителната операция на тежко пострадал 70-годишен мъж и изчакал на място екипите на Бърза помощ, полицията и пожарната.