fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 05:08:43
четвъртък | 26.05.2022 | 05:08:43
16.7 C
София

Водят се разговори за дългосрочни договори със САЩ за доставки на втечнен газ

Количествата втечнен газ от САЩ ще бъдат достатъчни за месеците юни и юли

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Първите доставки на втечнен газ от САЩ ще пристигнат през юни и цената ще е по-ниска от договорената по дългосрочните договори с “Газпромекспорт”. В това беше категоричен председателят на комисията  по енергетика Радослав Рибарски. По думите му се  водят  разговори за дългосрочни договори и със САЩ, и с други възможни доставчици на втечнен газ. 

Количествата втечнен газ от САЩ ще бъдат достатъчни за месеците юни и юли, заяви  председателят на Комисията по енергетика във връзка с обявените от премиера Кирил Петков договорени два танкера с втечнен газ от САЩ. Той уточни, че договорените количества са на по-ниска цена от цената на руския тръбен газ. 

Рибарски подчерта, че България е в ситуация, в която трябва да договаря доставки в момента, заради спирането на газа от “Газпром”.

“Не заменяме един доставчик с друг, едностранно ни бяха спрени доставките от “Газпром” и се борим с тази ситуация, в която да подсигурим доставките, а и цените да са благоприятни за бизнеса и за дребните производители”.

“Въпросът е и къде ще ги разтоварим тези танкери. Да не се окаже, че пак любимият посредник на властта – МЕТ има ключова роля ?”, заяви  Делян Добрев от ГЕРБ пред журналисти в НС.

“Аз очаквам премиерът ясно да каже, защото те казват от февруари месец се готвим за тази ситуация – ако са се готвили от февруари месец, защо нямаме запазен капацитет на Ревитуса. Къде ще ги разтоварим сега тези два танкера?”, допълни Добрев. Той посочи, че е много хубаво, че са ги осигурили. 

“Хубаво е, че вече няма да ползваме руски газ, ще ползваме американски за един месец. Въпросът е след този месец какво се случва, а и къде ще ги разтоварим тези танкери. Да не се окаже, че пак любимият посредник на властта – МЕТ има ключова роля. Защото същият този МЕТ има запазен капацитет в Ревитуса до края на годината. И забележете – запазил го е април месец”, каза Добрев.

Според Борислав Гуцанов от „БСП за България“,трябва да се водят паралелни разговори с всички възможни доставчици на газ, така че да се достигне най-оптималното за страната ни.

Продължават разговорите с Азербайджан за доставка на пълното количество газ и възможности за доставка на втечнен газ от други държави.

- Реклама -spot_imgspot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук