27.01.2023 | петък | 06:24

ВМРО: Призоваваме президента Радев да предизвика конституционни промени за смяна на модела за управление в България

Публикувано:

Сподели поста:

„Променящите“ напълно девалвираха парламентаризма в този му вид, категоричен е съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов

– Мерки за отговорност на политиците;

– Прокуратурата да излезе от системата на съдебната власт;

– Увеличаване правомощията на президента – да има право да предлага за гласуване състав на правителство;

– Образователен ценз за гласуване.

В този контекст е направено видеообръщението, публикувано във Фейсбук, от съпредседателя на ВМРО Искрен Веселинов, отправено към президента на Република България Румен Радев, ден след връчването на третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на 48-ия парламент. Веселинов категорично подчертава, че отиваме към нови избори, но задава и доста важни за обществото въпроси:

Какво следва след тези избори? И не сме ли пред избори, чийто край е предизвестен, както казват доста коментатори и социолози? А защо са ни те тогава и какво ще променят, пита Веселинов и се обръща директно към президента на Р България Румен Радев:

Той трябва да бъде смел, казва Веселинов във видеото си.

Не само да търси решения чрез избори, но и да предлага такива, които са в рамките на неговите конституционни правомощия. България е в капана на политическата система, която е изградила последните три десетилетия. Тази система очевидно не може да даде други резултати. Партиите ще продължат да пазят своите червени линии, защото се борят да запазят своя, малко останал, електорат. Партиите ще продължат да пазят това, поради същата причина – да запазят постовете си в парламента, анализира политическата ситуация Веселинов и отново обръща внимание към предлаганите от ВМРО конституционни промени:

Истината е, че не партиите трябва да избират изпълнителната власт, а българският народ. Това трябва да става пряко – на два тура и народът сам да си избере „по-малкото зло“. За това ние от ВМРО настояваме от десетилетие. Но за това е нужна промяна на Конституцията. Смяна на системата. Смяна на правилата е нужна. По тази причина апелираме към президента Радев този проект за конституционни промени, който му връчихме преди 7-8 месеца, предвиждайки какво ще се случи в парламента, да има смелостта и да го внесе в Народното събрание.

За нас от ВМРО именно в тези предложения се дават истинските решения за проблемите, натрупани в държавата. Проблемът с корупцията, правото да отзовеш човека, който си избрал, правото да се търси отговорност на политици, съдии или прокурори за техни решения. Вписването на тези права на избирателите в конституцията ще накара политиците, магистратите, кметовете, общинските съветници, държавната администрация да осъзнаят, че всяко действие има последици и да не си играят с човешките съдби. 

За политическата корупция, въплътена в купуването на гласове, трябва да бъде въведен образователен ценз. Задължително! За да се премахне купеният вот на маргиналите, подчертава още във видеообръщението си съпредседателят на ВМРО и допълва:

Не на последно място прокуратурата! Всичко е мимикрия в съдебната реформа, ако тази прокуратура не бъде извадена от съдебната система и прокурорите не спрат да влияят на решенията на съдиите. Това може да стане пак само чрез конституционни промени чрез Велико народно събрание. А дали ще има смелостта българската политическа класа да го направи – зависи от президента, категоричен е Веселинов.

Той директно посочва държавния глава Румен Радев като носител на това право и на тази отговорност да предизвика разговора и да внесе в НС разписаните текстове, които да донесат така нужните за държавата промени.

Той трябва да проведе този разговор! Той трябва да внесе проект за нова Конституция или за ремонт на настоящата. Той може да поиска от народните представители тези промени, чрез които следващите избори да не са просто поредните избори, а избори за ВНС, чрез които неуредиците на българите през последните 2 години да бъдат решени, завършва обръщението си Искрен Веселинов.

Идеята за конституционна реформа беше представена в цялост на 4 юли миналата година на пресконференция от тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди.

Ето и част от акцентите в нея:

Отзоваване на всички изборни органи, намаляване на броя на депутатите, увеличаване на президентските правомощия, мандатност на изборните длъжности, задължително гласуване и образователен ценз, гарантирана закрила на традиционното семейство и образованата раждаемост.

Припомняме, че с цел изпълнение на тези задачи ВМРО предостави проекта си за изменение на Конституцията на президента Румен Радев и на всички партии в 47-ото НС.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...