fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:39:26
неделя | 29.05.2022 | 02:39:26
16.2 C
София

ВМРО: Нужно е облагане на свръхпечалбите в енергетиката и връщане пари на потребителите

Нужен е таван на надценката на храните, категорични са от движението

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Държавата да възстанови на собствениците на МПС събраните допълнителни средства от данъци и акциз от високите цени на горивата. Това предлага ВМРО като спешни и напълно приложими в най-близко бъдеще мерки за справяне с ескалиращите кризи в България. Първите две идеи не са нови – те бяха представени поетапно назад в годините. Първата беше отхвърлена от 44-тото НС, а втората напълно неглижирана от последващите парламенти.

„Сега ставаме свидетели на шумни популистки лозунги за частично намаляване или пълно отпадане на ДДС на основни продукти, помощи „на калпак“, облекчения за литри гориво на кола или семейство (не става ясно). Всичко това е несъстоятелно, особено на фона на категоричните мерки, предприети от съседни правителства, като гръцкото например, което отпуска за подпомагане на всяко домакинство по 600 евро всеки месец,“ написа в своя Фейсбук профил като предложение съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов.

„Обсъжданите у нас от МС и НС финансови инжекции са бюджетно несъвместими и са поредната димка за пред обеднялото българско общество и изпадналия в пълен финансов колапс бизнес. Ето защо ние предлагаме нещо, което искахме да се приеме още преди 3 години, а именно – промяна в Закона за защита на потребителите чрез възстановяване на чл. 59, ал. 3, с цел спиране на спекулата с цените, а именно: маржът на печалба на определен от МС пакет от продукти и стоки за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите. Това ще доведе до: по-устойчиво развитие на производителите; спиране на безразборното повишаване на цените от търговците и като краен ефект – понижаване на цените в тази социална кошница.

По отношение на цените на тока и газа, още през пролетта на миналата година, когато вече бяха на лице всички индикации за зараждаща се енергийна криза, ние от ВМРО предложихме още една мярка, която ще помогне на хората и бизнеса. Тя включва облагане на свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия и подпомагане на всички крайни потребители от тези средства. В момента от цената на тока печелят фирми, свързани с определени политически и олигархични кръгове, докато бизнесът и домакинствата изнемогват. Поставихме на дневен ред и възможността да се спре износът на евтин български ток. Отново без ответна реакция от властимащите.

Третата мярка е свързана със собствениците на автомобили. От високите цени на горивата държавата събира повече данъци и акцизи от тези на база на предходната година. И вместо нелепи отстъпки с неясни параметри (за кола, за човек или за цяло домакинство), нека управляващите почерпят от германския опит преди години като върнат на всеки регистриран автомобил, за който се плаща данък, съответна сума, която ще бъде отчислена от свръх-събраните бюджетни приходи на база средно потребление за годината. Прост и ефективен метод – 200, 300 или 500 лв., колкото покаже статистиката,“ заяви Веселинов.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук