fbpx
More

  ВМРО блокира Кресненското дефиле заради Северна Македония

  През целия ден от организацията ще се движат с автомобили с 20 км/ч в посока Кресна - Благоевград, и обратно

  ВМРО блокира Кресненското дефиле. Това се посочва в съобщение от пресслужбата на партията. Причината е темата Северна Македония и нейното членство в Европейския съюз. Акцията ще продължи неопределено време, уточняват организаторите.

  Събралите се спряха движението по главен път Е-79 в района на град Кресна малко след 12 часа. Те заявиха, че след това през целия ден ще се движат с автомобили с 20 км/ч в посока Кресна – Благоевград и обратно.

  “Ние от ВМРО още преди месеци предупредихме, че започваме с протести и концерти под надслов #НеПредавайМакедония, за да предупредим правителството на Кирил Петков, че няма да допуснем каквото и да било отстъпление от Рамковата позиция и декларацията, гласувана от 44-тото НС, относно членството на РС Македония в ЕС”, казват протестиращите.

  “Ще се опитат да променят позицията в посока “нека да ги пуснем да започнат да преговарят, после, ако такова, ще ги спрем”. Това ние няма как да допуснем и няма как да се случи. Затова днес ние блокираме Кресна, предупредително към правителството. Съжалявам за затрудненията, които ще се получат, но в края на краищата Македония е национална кауза и за нея трябва да се правят някакви жертви, включително неудобства на пътя”, заяви съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки за БНТ.

  Вчера премиерът призова президента Радев да свика КСНС по темата. Именно срещу това искане се обявяват от ВМРО.

  От партията посочват, че няма да допуснат вдигане на ветото, наложено на Република Северна Македония за членство в ЕС. Ветото от България беше наложено през ноември 2020 година, допълва БТА.