fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 23:56

Владо Бучковски: България ще премахне блокадата за започването на преговори за членство на РСМ в ЕС

Пратеникът е уверен, че тази година ще бъде постигнато приемливо решение по въпроса

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

България ще премахне блокадата за започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС. Това прогнозира специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски.

“През 2021 г., в продължение на 8 месеца, България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътя ни за ЕС”, коментира той пред БГНЕС.

Според него “въпреки тези непредвидими обстоятелства е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни”.

Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на месец януари, каза още Бучковски пред местния сайт “Локално”.”

Пратеникът очаква, че очаква през 2022 година да бъде постигнато взаимно приемливо решение с България.

“Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност”, добави той.

По повод на твърденията на лидера на опозицията Христиан Мицкоски, който каза, че Кирил Петков не е храбър политик, специалният пратеник заяви, че не е съгласен с казаното от Мицкоски.

“Не приемам позицията на Мицкоски, че Петков не е храбър политик… Петков говори за общоприемливо решение, а не за наложено решение. Петков казва, че трябва да се зачитат и македонските червени линии”, пише БГНЕС.

По отношение на промяната на учебниците Владо Бучковски казва, че това е задача на смесената историческа комисия, която трябва да постигне съгласие относно текстовете в учебниците. Обществото ни знае, че от доста време тази комисия не работи успешно върху съгласуването на текстовете за учебниците по история за основно образование и за Цар Самуил, поясни още той.

Бучковски “вярва, че македонската страна е направила своите изводи от спора за конституционното име на РСМ с Гърция, в който времето не е било на тяхна страна.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img