Инфлацията си върви, ние сме извън еврозоната, но тя се влияе от международните процеси, пандемията и войната в Украйна. Това се случва и защото левът е вързан с еврото. Това заяви Владислав Панев от “Демократична България”. Според него инфлацията може да бъде овладяна в следващите месеци.

“Миналото лято бях казал, че тогава цените ще се повишат, независимо дали ние влезем в еврозоната, или не и, както се вижда, инфлацията си върви, ние сме извън еврозоната. Защо се случва това? Защото левът е вързан към еврото, което означава, че след като ЕЦБ поддържа вече 10 години политика на нулеви лихви, даже отрицателни и на печатане на пари, и отделно имаме няколко кризи – първо пандемията, после войната между Русия и Украйна, и нарушаването на веригите на доставки, това води до ръст на цените на редица стоки и услуги, суровините, електроенергията, метали, дървесина, пластмаса, какво се сетите”, коментира той.

Според него държавата ни е консуматор на инфлацията, която е в световен мащаб и не зависи от това дали ще влезем в еврозоната или не. Депутатът добави също така, че сме отворена икономика, която много малко влияе на международните процеси, което в случая е положително за нас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here