fbpx
More

  Владислав Панев: Цената утвърдена от КЕВР не е окончателна

  Има внесени промени в НС

  „Това не е окончателната цена. Тя е окончателна според сегашното законодателство. Но ние подготвяме намаление от 20 на 9% на ДДС върху цени на парно, газ, вода. Което означава, че при парното повишението няма да е 39%, а около 24%“, коментира в “Още от деня” Владислав Панев от “Демократична България”относно потвърждението на КЕВР, че цената на топлинната енергия за битовите потребители от 1 юли ще бъде увеличена с 39,26 % за цялата страна.

  Отделно в петък беше внесен проект за промени в Закона за енергетиката и смятам, че ще бъде приет, според който КЕВР ще има правото да определя две тарифи за домакинствата – една за базовата консумация, друга – ако дадено домакинство ползва повече електроенергия, допълни той.

  Тези промени могат да влязат в сила още от 1 юли.

  Това означава, че парламентът дава право на КЕВР да определя две сметки за домакинствата. Първите няколкостотин киловатчаса да бъдат на по-ниска цена и след това – по пазарна или по-висока. По този начин искаме да насърчим домакинствата да бъдат по-отговорни към енергията, която употребяват. И съответно тези, които я ползват за бизнес цели, да си плащат реалната цена, а не данъкоплатецът да субсидира хора, които я прахосват, уточни Панев.

  В тези промени няма да бъде дефинирана енергийната бедност.

  „Една от промените е облагане на извънредните печалби на производителите на енергия. Т.нар. свръхпечалби не само от държавни дружества, които имат гарантирани цени на изкупуване на електроенергия, т.е. всичко над гарантираната цена те да връщат във Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, обясни депутатът от “Демократична България”.

  Друга промяна е възможността да се сключват дългосрочни договори за продажба на електроенергия.