3.6 C
София
понеделник | 06.12.2021 | 01:33:47
3.6 C
София
понеделник | 06.12.2021 | 01:33:47

Владимир Путин изключи възможността криптовалутите да се ползват като платежно средство при петролни сделки

Руската федерация въведе действаща регулация за криптовалутите в страната по-рано тази година

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Руският президент Владимир Путин даде интервю за американската телевизия CNBC, в което коментира потенциала на криптовалутите да се превърнат в разплащателно средство за търговия в областта на енергийните ресурси. Интервюто беше поместено на сайта на Кремъл по-рано днес и в него Путин е по-скоро скептичен към подобна идея.

„Твърде рано е да говорим за това, защото криптовалутите са действително разплащателно средство, но в същото време и изключително нестабилни. Да, те биха свършили работа, ако искате да осъществите трансфер на средства от едно място на друго, но все още не могат да бъдат използвани за подобен тип търговия“, заяви държавният глава на Руската федерация.

Москва въведе регулации относно криптовалутите  по-рано през годината. Според буквата на законодателството те не могат да се използват за разплащане на стоки и услуги, но човек може да инвестира в тях, ако има желание. През последните години Руската федерация търси алтернативи на сегашния основен инструмент за разплащане при сключване на петролни сделки – американският долар. Изглежда обаче, че идеята той да отстъпи място на криптовалутите все още звучи твърде екзотично за стопанина на Кремъл.

„Криптовалутите имат своето пространство за съществуване и в него биха могли да бъдат ползвани като начин за плащане, но търговията с петрол или друг вид важни ресурси и материали…по-скоро е рано да коментираме такава възможност“, допълва Путин.

Централната банка обяви, че засилване на руските инвестиции в криптовалути може да се превърне в сериозен проблем, поради липсата на прозрачност и нестабилност, характерни за криптопазарите. В същото време експертите признават, че няма начин, по който подобни процеси могат да бъдат спрени.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук