fbpx
More

  Владимир Путин изключи възможността криптовалутите да се ползват като платежно средство при петролни сделки

  Руската федерация въведе действаща регулация за криптовалутите в страната по-рано тази година

  Руският президент Владимир Путин даде интервю за американската телевизия CNBC, в което коментира потенциала на криптовалутите да се превърнат в разплащателно средство за търговия в областта на енергийните ресурси. Интервюто беше поместено на сайта на Кремъл по-рано днес и в него Путин е по-скоро скептичен към подобна идея.

  „Твърде рано е да говорим за това, защото криптовалутите са действително разплащателно средство, но в същото време и изключително нестабилни. Да, те биха свършили работа, ако искате да осъществите трансфер на средства от едно място на друго, но все още не могат да бъдат използвани за подобен тип търговия“, заяви държавният глава на Руската федерация.

  Москва въведе регулации относно криптовалутите  по-рано през годината. Според буквата на законодателството те не могат да се използват за разплащане на стоки и услуги, но човек може да инвестира в тях, ако има желание. През последните години Руската федерация търси алтернативи на сегашния основен инструмент за разплащане при сключване на петролни сделки – американският долар. Изглежда обаче, че идеята той да отстъпи място на криптовалутите все още звучи твърде екзотично за стопанина на Кремъл.

  „Криптовалутите имат своето пространство за съществуване и в него биха могли да бъдат ползвани като начин за плащане, но търговията с петрол или друг вид важни ресурси и материали…по-скоро е рано да коментираме такава възможност“, допълва Путин.

  Централната банка обяви, че засилване на руските инвестиции в криптовалути може да се превърне в сериозен проблем, поради липсата на прозрачност и нестабилност, характерни за криптопазарите. В същото време експертите признават, че няма начин, по който подобни процеси могат да бъдат спрени.