fbpx
More

  40 основни хранителни продукта с разлика в цената от 24,5% спрямо миналата година

  Премахването на ДДС върху хляба няма да свали цените, а ще е пряка помощ за производителите

  “При 40 основни хранителни продукта има разлика в цената от 24,5% спрямо миналата година”, коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

  Той прогнозира, че когато има равновесие на пазара на енергийни ресурси ще има и спокойствие на пазара на храните.

  “Данните към 19 май за цените на едро сочат намаление на доматите с 1 лев, ягодата също отбелязва намаление с около лев. При краставиците има намаление, а при ябълката – 20 стотинки ръст. При млечните продукти има устойчив ръст на нарастване. Посоката е само нагоре и това е обусловено от енергийната криза”, уточни Иванов пред БНР.

  Той допълни, че брашното е с 15 стотинки надолу и се стабилизира. Захарта е минала трайно нивата над 2 лева. При ориза няма промени в последните 15 дни.

  Експертът обърна внимание, че мощният конкурентен пазар задържа бързите темпове на нарастване, така че това да не става шоково.

  Той очаква стабилизация в цените на плодовете и зеленчуците – май и юни и прогнозира, че през летните месеци “българинът ще консумира на поносими цени плодове и зеленчуци”.

  При пилешкото месо от 4 лева миналото лято цената е достигнала почти 6 лева за близо година, като това се дължи на цената на фуражите и на разходите за енергийни ресурси и отопление.

  Премахването на ДДС върху хляба няма да свали цените, а ще е пряка помощ за производителите и ще обере натрупаните загуби и луфтове. “Очаквам за доста дълъг период да е на тези равнища цената на хляба”, уточни той.