fbpx
More

  Високопоставен представител на ООН е имал “конструктивни разговори” в Москва за износа на украинско зърно

  След нахлуването на Русия в Украйна доставките от черноморските пристанища на практика бяха спрени и повече от 20 милиона тона зърно са блокирани в силози

  Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс, е провел “открити и конструктивни разговори” с руски представители в Москва по въпроса за облекчаването на износа на украинско зърно от черноморските пристанища, съобщи снощи говорител на ООН, цитиран от Ройтерс.

  Грифитс се срещна с представители на руското министерство на външните работи и на министерството на отбраната в четвъртък и петък, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

  След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари доставките на украинско зърно от черноморските пристанища на практика бяха спрени и повече от 20 милиона тона зърно са блокирани в силози, припомня БТА. 

  Казахме ясно какво можем да направим и какво не можем да направим, каза пред Ройтерс постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.

  Не сме залагали мини в крайбрежната зона, това бе направено от украинците. Ако те разминират района, ние сме готови да осигурим безопасно преминаване на корабите, превозващи зърно, каза той.