3.6 C
София
понеделник | 06.12.2021 | 00:59:16
3.6 C
София
понеделник | 06.12.2021 | 00:59:16

Високи вълни и силен вятър в почивните дни застрашават кораба „Вера Су“

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Лошо време се задава за кораб “Вера Су”, който заседна на 20 септември край бреговете на Камен бряг. Досега времето беше благосклонно към плавателния съд, но в следващите дни се очаква сериозна промяна. Прогнозата вещае до 2,30 метра да достигне височината на вълните в събота, вятърът пък ще духа от изток със скорост до 10 метра в секунда, или 36 километра в час. Поривите му се очаква да достигат до 54 километра в час. Досега вятърът духаше от североизток и биеше в кърмата на кораба. Обръщайки се обаче, вълните ще го удрят странично. Именно това може да бъде фатално за целостта на кораба.

Стигне ли се до такава развръзка, хидробиолози прогнозират смърт на цялата екосистема в периметър от 5-7 километра в района на Яйлата и възстановяване в продължение на 30, а може и до 50 години. Причината е, че на кораба има около 3000 тона карбамид. Азотният тор много бързо се превръща в амоняк, който е много силна отрова за водните организми и блокира дихателните пътища на рибите. Според специалистите азотният тор догодина ще доведе до небивал цъфтеж на планктонните водорасли. Това ще намали фатално кислорода за морските обитатели в нашите крайбрежни води.

По-късно днес се очаква да пристигнат трите баржи от Италия, които да разтоварят азотния тор от заседналия кораб.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук