fbpx
23.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 22:35

Висока лавинна опасност на Седемте рилски езера

Напливът от туристи е голям, зачестяват и екстремните спускания

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

За висока лавинна опасност на Седемте рилски езера предупреждават от Планинската спасителна служба в Дупница.

Голям е бил напливът на туристи и на правещи екстремни спускания по циркуса през уикенда. Това заяви пред БНТ Божидар Джокин от спасителния отряд в Дупница.

снимка: Планинска спасителна служба

“Духа много силен вятър в неделя и понеделник и навя подветрените северни, североизточни склонове, което създава предпоставка за висока лавинна опасност. Скиорите да избягват да карат в необработените и извън пистовите терени, да изчакат малко снегът да слегне. Там горе в района на Седемте рилски езера снегът е около метър. В наветите улеи и стръмни участъци е доста, над три, четири метра може би е снегът”, заяви той.

Качването на езерата и през зимата е голяма атракция. “Голяма част от туристите, посещаващи горе хижа “Рилски езера” не са скиори, просто ходят на разходка, използват лифта до хижа “Рилски езера” и гледките са страхотни, така че си заслужава дори само едно посещение до там. При добро време една добра разходка до езерото “Бъбрека” е страхотна и оставя много хубави впечатления и емоции”, заяви още той.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img