28.11.2022 | понеделник | 03:09

Виолета Комитова: Тромавата процедура по издаването на строителното разрешение гони инвеститорите от България

Публикувано:

Сподели поста:

Тромавата процедура по издаването на разрешителни за строеж гони инвеститорите от България. Това обяви на пресконференция служебният регионален министър арх. Виолета Комитова.

Тя поясни, че ниските данъци привличат инвеститорите, но чакането на разрешителното по 5-6 години ги отблъсква.

„Твърдя най-отговорно, че процедурите за строителни разрешения са причината да изгоним чуждестранните инвеститори от България“, посочи Комитова.

Според нея именно този факт е предпоставка за възникването на корупционни практики.

Тя даде пример с АМ „Хемус“ чието разрешително е излязло чак през 2019 г., при условие, че процедурата е била стартирана през 2013-та година.

Комитова подчерта също така, че не е било поискано издаването на разрешително за целия участък, а само за няколко отсечки. От думите ѝ стана ясно, че отпада изискването за издаване на технически паспорт на сградите до 2024 г. Такъв ще се изисква само ако ще се преустройва нещо в сградата.

„Тази безсмислица я премахнахме много бързо, като отменихме това задължение на гражданите до 2024 година всички да извадят по 1000 лв.“, каза тя.

Министърът обяви, че премахват и безумното изискване, залегнало в Наредбата за достъпна среда, всички апартаменти в един блок да са пригодени за инвалиди, като са с по-големи врати, входове и без прагове. Според нея е достатъчно да има само едно жилище на партера, което да отговаря на условията.

На въпрос на NewsOne дали е редно в комисията, занимаваща се с контрола на качеството на строителството на магистрали и пътища, да има представители на фирмите, извършили ремонта, тя заяви, че не вижда нищо смущаващо в това.

„Естествено, че когато проверяваме вашата къща, вие трябва да дойдете, така че фирмите затова са поканени заедно с контролиращите – за да няма после недоразумения“, коментира Комитова. Попитана дали това не е конфликт на интереси и как е възможно строителят сам да се проверява, министърът заяви:

„Проверката не представлява някаква специална процедура по смисъла на Закона за конфликт на интереси, така че всички участници могат да гледат откъде вземаме проби, как ги вземаме и да удостоверяват, че това е достоверно“ заяви тя и подчерта, че тук не вижда конфликт на интереси. От своя страна шефът на ДНСК Влади Калинов добави, че идеята им е да разширят кръга от участници в този процес.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...