fbpx
More

  Виолета Комитова: Ще се срещнем само със собственици на фирми за уреждане на наши договорни отношения

  Ще се срещнем само и единствено със собственици на фирми за уреждане на наши договорни отношения. Това каза на извънреден брифинг служебният регионален министър Виолета Комитова, по повод несъстоялата се среща със собственици на пътностроителни фирми.

  Министърът коментира, че не е разбрала за какво е бил днешният протест на Браншовата камара „Пътища“ и изрази съмнение дали всички хора, дошли пред министерсвото, реално работят във фирмите, от които се представят.

  „Не знам за какво беше днешният протест. Чувах музика, не разбрах за какво протестират. Помислих, че е дошъл 9-ти септември“, каза тя.

  Комитова подчерта още, че откакто е на поста, е установила, че в пътния бранш има силно разделение. По думите й в България има повече от 21 000 фирми, които се състезават на свободния пазар.

  „Те работят в пазарна икономика. Двайсет и няколко фирми работят в непазарни условия. Те получават пари предварително, без обществени поръчки. Второто разделение е в групата само на фирмите, които се занимават с пътно строителство. То е произведено от действията на много управляващи хора преди нас, от еднолични решения, от начини на работа и раздаване на пари без съответните санкции”, коментира тя.

  В целия строителен бранш, по данни на НСИ, работят повече от 155 000 българи и повече от 21 000 фирми, уточни министърът.

  Тя каза още, че имат сведения от социалното министерство, че в строителния сектор няма съкратени работници, няма хора без заплати.

  „Ако една фирма е затруднена финансово, работодателят е задължен да плаща до 60% от заплатите на своите работници, но не по-малко от минималната работна заплата. Пътните фирми не са ощетени откъм заплати, смятаме, че този протест беше нагнетяване на напрежение към обществото“, коментира регионалният министър.

  По време на брифинга беше съобщено, че са дадени аванси в размер на 363 330 118 лв. на обекти, които са в строеж, а на такива, на които не се работи – 1 053 139 000 лв. с ДДС. Зам.-министър Иван Шишков посочи, че фактурираните средства възлизат на  222 544 745, а сертифицираните и неразплатени средства са над 710 млн. лв. за дейности по текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа.

  Заместник-министърът Валентин Граматиков каза, че тази сума се дължи и увери, че ще бъде платена, въпросът е да се стигне до споразумение за правилния начин, по който това да се случи.

  От думите на Комитова стана ясно още, че вече са постигнали договореност с фирма “ИСА 2000”, която беше на предишния протест. Министърът подчерта, че с всяка фирма ще търсят индивидуално решение.

  Министърът обясни несъстоялата се днес среща с браншовата камара “Пътища” и собствениците на фирмите с това, че вчера от камарата са изпратили писмено уведомление, че на срещата няма да присъстват собствениците, защото те имат свои представители. По-рано днес от Камарата съобщиха пред журналисти, че собствениците са дошли на срещата, но на нея не е имало представители на ведомството. Ако е станало това недоразумение, ние от следващата седмица започваме редовни срещи с всички собственици, които пожелаят, обеща тя.