Виена отново е най-добрият град за живеене в света. Това сочат данните в тазгодишната класация на британското списание “Икономист”. Столицата на Австрия се завръща на първото място, което заемаше и през 2018, и 2019 година. На второ място е датската столица Копенхаген, следвана от най-големия град в Швейцария – Цюрих. В топ 10 се нареждат още канадските градове Калгари, Ванкувър и Торонто (4, 5 и 8 място), на шесто място е Женева, на седмо е Франфурт, а девети е Амстердам. Десетата позиция си поделят Осака и Мелбърн.

След отмяната на повечето ограничителни ковид мерки, в класацията на “Икономист” градовете в Нова Зеландия, Австралия и Китай се сринаха. Окланд тази година е под номер 34. А европейските градове подобриха позициите си. Сред причините за това е отварянето на магазини, ресторанти и музеи, казва Упасана Дут, която ръководи индекса за качеството на живот. “Образованието се подобри, децата се върнаха в училище, болниците и здравните системи успяха да си отдъхнат”, допълва още тя. Впрочем, германските градове, които са класирани на високи места в класацията, имат силни резултати в категориите “инфраструктура” и “здравеопазване”, но не и в “образование” и “стабилност”, т.е. сигурност.

Заради войната, която Русия води срещу Украйна, Киев не е включен в тазгодишната класация. Москва и Санкт Петербург, от друга страна, се сриват заради цензурата и последиците от западните санкции – те са на съответно 96 и 107 място. И други градове страдат от геополитическото си положение – като Варшава и Будапеща. 

На последно място е раздираният от война Дамаск, в дъното на класацията са също така Триполи в Либия, Лагос в Нигерия, едноименната столица на Алжир и Техеран в Иран. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here