fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 02:16

Вицепремиерът представи нов план за временна закрила

Планът разгръща различни варианти, при които определяща е степента на предвидимост и управляемост на кризата

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Вицепремиерът Калина Константинова внесе за гласуване на заседанието на Министерския съвет оперативен план за временна закрила, след като кризисният щаб на кабинета “Петков” посрещна най-голямата бежанска вълна в историята на България без никаква завещана административна и оперативна подготовка на институциите. Това заявиха от правителствената информационна служба.

“В новия план за временна закрила са разписани всички успешни практики, процеси и стандарти, които разработи нашият екип през последните 5 месеца. Целта на този документ е да послужи на всички институции, които ще поемат отговорността оттук насетне за хората с временна закрила”, коментира днес пред членовете на Министерския съвет Калина Константинова.

В Плана за кризисна ситуация се предвижда да се приема, “когато в рамките на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи временна закрила, са преминали държавната граница”. Разписан е и ясен списък на заложените функции и задачи, условията и реда за ресурсно осигуряване на престоя в страната на чужденци, потърсили и получили временна закрила.

Планът разгръща различни варианти, при които определяща е степента на предвидимост и управляемост на кризата. Като най-важна стъпка в създаването на Плана се смята включването на всички отговорни местни, централни и международни институции и ясното разпределение на техните задачи и ангажименти. Така например е предвидено активна роля да има новосъздаденият Съвет за развитие на гражданското общество чрез създаване на координационни механизми за включване на неправителствени организации в процесите за подпомагане и интегриране на потърсилите и получилите временна закрила.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img