27.01.2023 | петък | 06:45

Viasat History в злато – януари 2023

Публикувано:

Сподели поста:

Copyright © Nexo Digital

Viasat History в злато

Тутанкамон: последната изложба и Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато са премиерите на януари

Пътувайте с експерти по време на реставрационни работи до Лос Анджелис, Париж и Лондон, за да видите как 150 предмета от съкровищата на Тутанкамон са преместени за най-голямата досега международна изложба, посветена на „Златното момче”. „Тутанкамон: последната изложба“ дебютира по Viasat History на 8 януари от 22:00 часа.  

Още от 5 януари в 22:00 часа пък бившият ММА борец и златотърсач Кру Уилямс, младата местна изследователка Тейлър Стар и нейният баща и майстор-резбар Дон Фроз се присъединяват към опитния „ловец” на легенди и алпинист Адам Палмър, за да разгадаят най-накрая мистерията на изгубената златна мина на Слумак. „Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато“ е приключенска поредица в 8 части, която ще разкрие дали четиримата ловци на съкровища имат родова връзка с легендата и златото, но екстремното време и 100-годишно проклятие. 

„Забравени фронтови линии“ от 9 януари и ден в памет на жертвите на Холокоста на 28 януари са другите акценти в първия месец на 2023-та. 

Copyright © Nexo Digital

Тутанкамон: Последната изложба

Събота 8 януари в 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 120 мин.

Жанр: Документален/ история/ археология

Оригинално заглавие: Tutankhamun: The Last Exhibition

Година: 2021

На 26 ноември 1922 г., след като пробива малка дупка в мазилката над подземен вход, британският археолог и египтолог Хауърд Картър за пръв път вижда погребалната камера в гробницата на фараона Тутанкамон. 

Стаята, отрупана с предмети, все още е почти непокътната и скоро ще се превърне в легенда; за да отбележи стогодишнината от това революционно откритие, този документален филм предлага възможност да видите как 150 предмета от съкровищата на Тутанкамон са преместени до най-голямата досега международна изложба, посветена на „Златното момче”. 

Придружаваме експертите по време на реставрационни работи и пътуваме с тях до Лос Анджелис, Париж и Лондон.

Copyright © Corus

Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато

Премиера от четвъртък 5 януари в 22:00 ч.

Брой епизоди: 8 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ експедиции/ технология

Оригинално заглавие: Deadman’s Curse: The Lost Spanish Gold

Година: 2022

Бившият ММА борец и златотърсач Кру Уилямс, младата местна изследователка Тейлър Стар и нейният баща и майстор-резбар Дон Фроз се присъединяват към опитния „ловец” на легенди и алпинист Адам Палмър, за да разгадаят най-накрая мистерията на изгубената златна мина на Слумак. 

Скрита някъде в труднопроходимите земи на тихоокеанския северозапад, нейното мистериозно местоположение от поколения убягва на златотърсачите – и мнозина са загубили живота си в търсенето ѝ. Четиримата ловци на съкровища може да имат родова връзка с легендата и златото, но екстремното време, суровият терен и 100-годишно проклятие стоят на пътя им. 

От изгубени записки и карти на съкровища до тайни писма и словесни истории, те ще следват загадъчни указания, за да открият истината, да изровят златото и, много вероятно, да пренапишат историята.

Copyright © Off the Fence

Забравени фронтови линии

Премиера от понеделник 9 януари в 22:00 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ военен

Оригинално заглавие: Forgotten Frontlines

Година: 2022

От победата на съюзниците във Втората световна война насам историците описват както героизма, така и тежкото положение на сухопътните войски, флотата и летците – техните победи, загуби, жертви и бавния път на справедливостта към победата. 

Тези хроники дефинират най-великото поколение, но това не е цялата история; от конспирации до тайни операции, някои части от историята сякаш са пропуснати от колективната ни памет. 

Сега ние пътуваме, за да запълним празнините между тези добре известни и добре документирани събития, да хвърлим светлина върху военни усилия, за които никога не сте чували, и да разкрием истината зад забравените фронтови линии на Втората световна война.

Copyright © ZDF

Рубрика: Ден в памет на жертвите на Холокоста

Събота 28 януари от 22:00 ч.

Припомняме най-големия акт на геноцид в човешката история; на този ден разсъждаваме върху историите зад трагедията от кампанията на терор, изтезания и убийства, отнела живота на шест милиона евреи. 

„Аушвиц – един ден” е завладяващ документален филм, който отвежда зрителя в концентрационния лагер Аушвиц в един типичен ден през 1944 г. 

В блак с този документален филм е „Аушвиц: човекът отвътре” – проследявайки стъпките на полския офицер Витолд Пилецки, този филм разказва историята на човека, който пръв информира от Аушвиц съюзниците за реалността на Холокоста. 

И накрая, „Съпротивата в Маутхаузен” преразказва историята на шепа мъже, откраднали и скрили доказателства за военни престъпления. 

Благодарение на тях са оцелели до наше време 2000 снимки от концентрационния лагер Маутхаузен.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...