27.01.2023 | петък | 00:54

Viasat History чества век от първата ни среща с Тутанкамон

Публикувано:

Сподели поста:

„Тутанкамон: последната изложба“ и „Египетските гробници: удивителната мисия“ са в Индиана Джоунс уикенда на най-добрия ТВ канал за история на Стария континент

Египет. Долината на царете, 26 ноември 1922 г. станалият в последствие един от най-известните британски археолози – Хауърд Картър – за пръв път вижда погребалната камера на в гробницата на Тутанкамон. Стаята, изпълнена с предмети, е почти непокътната и по-късно става легендарна, а самият Тутанкамон се превръща в световноизвестно име, което провокира колективното въображение. За всички нас той символизира най-впечатляващото и мистериозното за древен Египет, пирамидите и фараонското проклятие. 

Видео за „Тутанкамон: Последната изложба“ по Viasat History

Телевизионният дом за Централна и източна Европа на египтологията Viasat History предлага истински Индиана Джоунс уикенд с фокус „Египет“ на 14 и 15 януари с премиерния „Тутанкамон: Последната изложба“ – в събота от 18:15 часа (с още един шанс да видите – 22 януари от 23:10 часа), следван веднага от двете части на „Тайните на йероглифите“ – с начален час 20:05 часа.

„Тутанкамон: Последната изложба“ предлага възможност да видите как 150 предмета от съкровищата на Тутанкамон са преместени до най-голямата досега международна изложба, посветена на „Златното момче”. Придружаваме експертите по време на реставрационни работи и пътуваме с тях до Лос Анджелис, Париж и Лондон. Откриваме Египетския музей в Кайро и виждаме предметите от съкровището отблизо, само на сантиметри.

Преди 200 години млад френски учен на име Жан-Франсоа Шамполион постига невъзможното – разбива кода на йероглифите, представлявали загадка за повече от хилядолетие. Благодарение на това разшифроване една цяла цивилизация, погребана под пясъците на Египет, има възможност да оживее отново. 

В документалния филм от две части „Тайните на йероглифите“ се срещаме с екип от египтолози в южната част на Египет, близо до Луксор. Те са заинтригувани от богато украсена гробница, най-монументалната в Египет и по-голяма от тези на фараоните: гробницата на жрец на име Падиаменопе. Чрез ексклузивен достъп по време на същинската част на археологическата мисия, ние се запознаваме с последните ѝ открития; можем да открием тайните на жреците, писарите, художниците, гравьорите и строителите, създали този грандиозен паметник.

Видео за „Тайните на йероглифите“ по Viasat History 

В неделя, 15 януари, от 23:00 часа не пропускайте „Египетските гробници: удивителната мисия“ с популярния и в България д-р Захи Хауас, удостоен с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ от Нов български университет. 

Можете, обаче, да започнете „египетската си вечер“ още с „Изгубената египетска пирамида“. Невероятно откритие е направено в суровата пустиня на Северен Египет с намирането на останките на 4000-годишна пирамида. В нея има гробно отделение, но за разлика от обичайното, тук то е запечатано с гранитен камък, който тежи 10 тона. Въпреки че гробницата е затворена обаче, съдържанието ѝ не е непокътнато и това кара археолозите да смятат, че са се натъкнали на древно местопрестъпление… Вижте от 22:00 часа в неделя, по Viasat History.

Египетските строежи са пълни с неразгадани тайни, а погребани съкровища очакват да бъдат открити. Винаги в търсене на нови находки, световно-известният археолог Д-р Захи Хауас предприема три-месечни разкопки, за да открие някои от неразкритите загадки на Сакара. 

Филмът в две части „Египетските гробници: Удивителната мисия“ прави едно изумително откритие: напълно непокътнат погребален комплекс, заровен дълбоко под пясъците в основата на пирамидата на Тети. Пълен със съкровища и изключителна артефакти, обектът има огромен потенциал за египтологията. 

Със снимки на живо, както и интервюта с международни експерти, както в лаборатория, така и на терен, този документален филм показва как екипът успява да отвори всеки саркофаг, за да проучи мистериите на некропола и да разбере кой е бил погребан тук преди повече от 3000 години.

Археологът Д-р Захи Хауас е бивш Министър на антиките на Египет и Директор на разкопките в Гиза, Сакара, оазисът Бахария и Долината на царете. Известен с харизматичната си личност, той вече над 30 години работи за безценното археологическо наследство на Египет. Направил е множество значими открития, включително Гробницата на строителите на пирамидата в Гиза и Долината на златните мумии в оазиса Бахария. 

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...