fbpx
1.8 C
София
събота | 29.01.2022 | 00:55:57
събота | 29.01.2022 | 00:55:57
1.8 C
София

Веселият Торбалан

от Драго Симеонов

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Сега ще ви кажа какво не ми се връзва. Не разбирам как така от една страна всички интелитгентни, образовани и начетени хора заклеймиха онази проява на Възраждане, наречена протест срещу зеления сертификат, като опасна, противообществена, фашистка даже. А от друга страна й се присмяха, шегуваха се с нея и се подиграваха на някаква жена с каска, дето цели шест години биология учила. Хем страшно, хем смешно се получи събитието. Ето това не ми се връзва. Сега трябва да ме е страх от Костадин с монетарния прякор и неговите не дотам умни депутати или трябва да ги имам за кашмер, както се казва? И двете едновременно ми е малко трудно.

Ако решите да ме плашите, с вас съм. И аз смятам, че амбициозни лидери-опортюнисти, които се заиграват с взривоопасни теми, не са ни нужни. Много повече ми харесват амбициозните лидери-опортюнисти, които от далеч заобикалят подобни теми. Не знам колко са чисти намеренията нито на едните, нито на другите, но тия с уклон към площадната риторика и популисткия патриотизъм вече са ми дошли до гуша. И когато такъв един екземпляр доближи здравно-политическия дебат, нищо конструктивно няма да излезе. Все ще е напук, за да оправдае съществуването си. Особено ако има да наваксва по линия на съпоставянето си с други такива лидери и техния принос към народните дела. Та затова си мисля, че Възраждане е точна такава експериментална течност с неясен произход и цели, за каквато самите те смятат ваксината. Казвам ви, ако решите да ме плашите с тях, бройте ме от загрижените. След тоя т.нар. протест на несертифицирани нищо чудно бройката на заболелите да се увеличи с 100 – 200 човека.

Ако пък сте в настроение да им се смеем, давайте. И тук подкрепям. Невероятна амалгама от перковци бяха представени на площада пред Народното събрание. Хвани единия, удари другия. Не в пряк смисъл, г-н полицай, метафорично говоря. Жълтите павета не помнят такъв плоскоземен протест, те са обиталище на повече ум и красота по принцип. Тези радикализирани антиваксъри с фобия от пет джи и достъп до плановете на Бил Гейтс се нелепи. Добре знаем, че Бил няма план за нас, все едно му е. Мога до припадък да се смея на дядовци с калпаци, жени с каски и прочее жертви да глобални фармацевтични заговори. Но това рязко премахва страховития им ореол от предишния абзац.

И така Възраждане хем е в ролята на епидемичния Торбалан, дето клати сертификатната система, хем е комедийна трупа от 13 депутата с акъл като за пет. Затова аз съм си ги кръстил Веселия Торбалан. Когато решиш можеш да плашиш с тях децата (включително децата и от съседните парламентарни групи), а миг след това да им правиш мемета из нета, защото знаеш, че това е само приказка. Сериозно и несериозно едновременно.

Истинският проблем, ако питате мен, е, че Възраждане с 13 депутата, т.е. по-малко от 7 % от народните представители, подхвана темата за ваксинацията при 70 % неваксинирани. Мда, хем е смешно, хем е опасничко. Това ли имате предвид и вие, като комбинирате двете чувства?

В такъв случай не бива ли към темата да се подходи по-умно, като извадим от уравнението и Възраждане (страшните) и антиваксърските им чучела (смешните) и видим какво се получава. Може би все пак има място за обществен разговор отвъд площадните надвиквания.

Сертификатът е административна мярка, не здравна. И като такава не пази автоматично от нищо, а създава повече условия за корупция и фалш. А понякога и за скрита зараза, дето по-леко ще я карате, казват специалистите. Но, чакайте, какви ги приказвам. Много сериозно стана. А и не чак толкова страховито.

Толкова по-удобно е с Възраждане, дето всички радетели на прогреса и демокрацията, дори и тия от статуквото, са против тях, а в същото време едно огромно тихо мнозинство все така не успява да бъде убедено в добронамереността на своите политически водачи и все чака нов месия. Казах ви, с Веселия Торбалан си имаме работа. Лесно е с него. Ама и той ще си напълни торбичката, а все ще е останал необсъден главният въпрос. Хем всички презираме популистките формации и малоумните им поддръжници, хем ако повечето нашенци бяха чак такива фенове на зеления сертификат, нямаше да ни куца толкова ваксинационната статистика.

- Реклама -spot_imgspot_img
NewsONEhttps://www.newsone.bg
Инфо за нас.
Video thumbnail
ONEpodcast.live представя: "Попитай журналиста" с Владимир Христовски
01:32:10
Video thumbnail
"Без граници" - Епизод 4: доц. д-р Мартин Крупев за границите, авторитета на лекарите и още ...
47:37
Video thumbnail
АГОРА (Еп. 5) Михаил Кунчев за литературата и приключенията (Част 2)
45:35
Video thumbnail
Джаф-джаф с Драго Симеонов: Веселият Торбалан (епизод 4)
06:13
Video thumbnail
Едно интервю на Искра Ангелова с екипа на българското предложение за Оскар "Страх", епизод 3
01:06:10
Video thumbnail
Попитай журналиста (епизод 1): Протестът на ПП "Възраждане"
01:46:15
Video thumbnail
"Без граници" - Епизод 3: Зуека за телевизията, театъра, рисуването и живота в чужбина
56:41
Video thumbnail
Агора (еп. 4): Номадът Михаил Кунчев, който препуска през историята в търсене на същността ни
01:05:28
Video thumbnail
Джаф-джаф с Драго Симеонов: Сет пойнт с чек пойнт (епизод 3)
05:34
Video thumbnail
Лексиконът на Искра: "Няма нищо по-смешно от нещастието" (епизод 1)
33:51
Video thumbnail
Агора: Руслан Трад за кризата по руско-украинската граница (епизод 3)
48:54
Video thumbnail
Джаф-джаф с Драго Симеонов: Просто ей така (епизод 2)
06:56
Video thumbnail
Лексиконът на Искра: "Много е гадно да си жена" (епизод 2)
01:02:11
Video thumbnail
Без граници: За българите в България и българите по света (епизод 2)
51:52
Video thumbnail
Агора: Да разбереш македонец! Когато Вие ние обиждате, Ние реагираме (част 2)
41:06
Video thumbnail
Джаф-джаф с Драго Симеонов: ТикТок-ът на културата (епизод 1)
07:23
Video thumbnail
"Без граници", епизод 1 - Разговор с Петър Пунчев, гражданин на света
47:04
Video thumbnail
Агора: Да разбереш македонец (част I)
59:46
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук