26.01.2023 | четвъртък | 23:36

Весела Лечева: Парите за нова зала за художествена гимнастика са осигурени

Публикувано:

Сподели поста:

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева говори пред БНТ за равносметката след близо 6 месеца управление като член на служебния кабинет. Тя даде интервю по време на Световната купа по сноуборд в Банско. 

„Една от най-важните цели беше да поддържаме непрекъснат диалог с федерациите, спортните организации по отношение на тяхната дейност. Вторият акцент, който поставихме, бе спирането на порочните практики със спорни договори, които ощетяваха дейността на дружествата. Постарахме се да създадем по-добри условия, да актуализираме програмите, по които работят спортните организации“, каза Весела Лечева. 

Министърът на младежта и спорта смята, че програмите за олимпийска подготовка и кадрово осигуряване ще дадат възможност на спортистите да се чувстват сигурни в обезпечаването на тренировъчния и състезателен процес, а треньорите да не се притесняват за своето развитие. 

„Нашите цели като екип на Министерството на младежта и спорта и администрацията, която ръководя, са – да осигурим максимално добри условия, да сме в непрекъснат контакт с федерациите и да можем в движение да решаваме всички наболели въпроси преди Олимпийските игри в Париж. Да не изоставим нито един състезател или треньор“, каза Лечева. 

Министърът на младежта и спорта се спря и на темата за стадионите „Българска армия“ и „Георги Аспарухов“. 

„През последните 30 години у нас не се реализира нито един успешен модел на публично-частно партньорство. А именно да се реализира концесия, съвместно дружество, така че да бъде привлечен и частен капитал. Надявам се, че с тези две наши важни стъпки, които предприехме, първо – по отношение на стадион „Българска армия“, а след това и за стадион „Георги Аспарухов“, ние ще дадем възможност и на двата гранда да получат най-добрата възможност да реализират своите цели за модерни съоръжения. Надявам се това да са успешни модели за спортната инфраструктура“, заяви Весела Лечева. 

Министърът на младежта и спорта напомни, че в рамките на мандата на служебното правителство е бил сключен меморандум между „Сердика спортни имоти“ и ПФК ЦСКА София, в който са разписани всички най-важни стъпки по отношение на създаването на съвместното дружество. 

„Намираме се в крайна фаза на този процес. Почти всички елементи и всички най-важни действия са към своя край“, уточни министър Лечева и добави, че се правят важни стъпки и по отношение на стадиона на „Левски“ – „Георги Аспарухов“. 

„С моя заповед беше създадена специална комисия от представители на Министерството на младежта и спорта и Областна администрация на област София, която да изготви цялата процедура и подготвителни действия за процедурата по отдаване на концесия. Работим по този казус заедно с областната управа, така че това да бъде реализирано в най-кратки срокове и да бъде дадено началото на процедурата за отдаване на концесия“, добави Лечева. 

Министър Весела Лечева съобщи, че има финансиране за нова зала за художествена гимнастика. В последните месеци Министерството на младежта и спорта работи в тясно сътрудничество с Министерството на вътрешните работи. 

„Лично се убедихме в необходимостта за такова спортно съоръжение. Залата, в която националните отбори тренират в момента, е изключително натоварена и действително има необходимост от нова. С министър Иван Демерджиев посетихме мястото, работи се много усилено първата копка да бъде направена в най-кратки срокове. Отделени са средства за това спортно съоръжение, така че се надявам художествената гимнастика да има своя нов дом“, заяви Лечева. 

Министър Весела Лечева беше попитана и за продължаващите скандали във федерацията по вдигане на тежести. 

„Там от доста време върви доста сложен междуличностен конфликт. ММС не трябва да се меси в работата на спортните федерации. Наше задължение е да контролираме спазва ли се законът, наредбите, правилата за програмите, които реализираме заедно с федерациите. Ще бъдем безкомпромисни по отношение на това дали са нарушени правила, дали са нарушени разпоредби на законодателството и наредбите. И там, както във всички организации, се опитваме да разговаряме с всички страни по конфликта, наистина сме в постоянен диалог“, съобщи Лечева. 

„Смятам, че трябва да се даде възможност на най-добрите треньори да могат да участват в подготовката на най-изявените ни състезатели. Има място за всички. Има и средства. Ние финансирахме българските щанги през 2022 г. Изпълнихме нашите ангажименти към тях. Надявам се в своя отчет да покажат, че всичко това, което ние сме дали като възможности по всички програми, е изпълнено“, надява се Весела Лечева. 

Министерството ще продължи да подкрепя домакинствата на големи първенства, защото те са шанс за развитие на българския спорт и издигане на авторитета на страната ни. 

„Още през моя мандат 2005-2009 г. създадохме тази програма за домакинства. Тя продължава да е много важна. България се утвърди като един от най-успешните домакините в белите спортове, които са изключително атрактивни и популярни“, каза Лечева и отбеляза, че заслуга за това има както федерацията по ски, така и местната власт. 

„Тази година домакините не бяха пожалени – тежки метеорологични условия, топлото време, дъждовете. Но въпреки това се получи чудесно състезание, което носи огромна радост и престиж за Банско и България“, завърши Лечева.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...