7.12.2022 | сряда | 15:10

Весела Лечева обсъди в Будапеща строежа и експлоатацията на модерни спортни обекти

Публикувано:

Сподели поста:

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева е на двудневно посещение в Будапеща. В рамките на визитата тя ще има срещи с д-р Адам Шмидт, държавен секретар на спорта на Унгария и Жолт Дюлай, председател на Унгарския олимпийски комитет. Министър Весела Лечева има и поредица от разговори с представители на водещите спортни федерации в страната, както и с мениджърските екипи на модерните спортни съоръжения, които позволиха на Унгария да е домакин на големи форуми в последните години, а политиката й в областта на спорта да бъде определяна като водеща в Европа.  

Снимка: ММС

Днес министър Весела Лечева посети тренировъчния център на националния отбор по футбол, където българската делегация разговаря с Ищван Наги – директор “Спортна дипломация” в Министерството на външните работи на Унгария, Петър Цупон, ръководител на базата, маркетинг директора Арон Бодеч и с посланика на България в Унгария Христо Полендаков.  

„Опитът на Унгария е много важен, защото нашите две държави имат много сходства – като население, територия, път на развитие, предизвикателства, свързани с трансформацията ни от планова в пазарна икономика. Напредъкът на Унгария и развитието на нейната спортна инфраструктура е впечатляващ и е важно да видим както успешните модели, така и грешките, които не трябва да бъдат допускани“, отбеляза министър Весела Лечева.  

Снимка: ММС

Българската делегация беше поканена и на националния стадион „Пушкаш арена“, където ги посрещна директорът на комплекса Барнабаш Чергю. Модерното съоръжение е построено на мястото на стария стадион „Ференц Пушкаш“, който беше разрушен през 2016 г. Строителството започва през 2017 г. и завършва през 2019 г. Стадионът беше домакин на мачове от Евро 2020 по футбол.   

„В България от години се води дискусията за построяването на нов национален стадион по футбол. Добре е да се види как това се случва в останалите държави в Европа, които успяха да построят своите модерни стадиони“, каза Лечева.  

Министър Весела Лечева и президентът на федерацията по плуване Георги Аврамчев, който я придружава в Будапеща, разгледаха и плувното съоръжение „Duna Arena“, където се срещнаха с президента на федерацията по плуване на Унгария – олимпийския шампион Шандор Владар и директора на комплекса Андраш Колоса. 

Завършен за рекордно кратко време от две години, през 2017-ата година комплексът беше домакин на 17-то Световно първенство по плуване. Той разполага с два басейна с олимпийски размери – състезателният е с дълбочина 3 метра, а загряващият може да се регулира според нуждите. По време на Световното първенство „Duna Arena“ побра 12 000 зрители на временни трибуни, а нормалният капацитет на съоръжението е за 5000 зрители. В последния месец съоръжението е било посетено от делегации от Япония и Азербайджан. Президентът на федерацията Шандор Владар съобщи, че се радва, че голям шампион е начело на българския спорт и обеща пълна подкрепа с опит и съвети за реализирането на плувен комплекс и в София.  

Министър Лечева сподели, че при последното си посещение на  „Белмекен“ е разговаряла с плувци от националния отбор на Унгария, които избират високопланинската ни спортна база за своята подготовка.  

„Впечатлена съм от плувния комплекс и искам да видя подобно съоръжение и в нашата столица. Важно е обаче то да бъде направено по най-правилния начин, за да може поколения български плувци и спортуващи граждани да го ползват“, каза министър Лечева.  

Утре програмата на министър Лечева продължава с официални срещи с д-р Адам Шмидт, държавен секретар на спорта на Унгария и Жолт Дюлай, председател на Унгарския олимпийски комитет.

Снимка: ММС
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Българска кампания задава неудобни въпроси към FIFA за Световното в Катар

Фондация GLAS и креативна агенция proof. насочват вниманието към ЛГБТ+ хората и работата на мигрантите в Катар, като...

Вицепрезидентът беше гост на Тържественото събрание на Великотърновския университет по случай Студентския празник

„Често чувате, че на вас, младите хора, разчитаме да градите бъдещето на България. Безспорно е така, но преди...

Иван Гешев: Разпоредих активизиране на работата по делата за разпространение на наркотици, за да защитим гражданите и нашите деца

Под надзора на прокуратурата се провежда Специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на разпространението на наркотични...

Явор Божанков: Служебният министър на отбраната крие определени договори за това как са харчени парите на хората

Служебното правителство обезсмисля процедурата по парламентарен контрол „Провеждането на парламентарен контрол несъмнено е една от най-важните процедури. Както и...