27.01.2023 | петък | 06:23

„Верижна катастрофа“ – пърформанс-четене на 31 януари в Yalta Art Room

Публикувано:

Сподели поста:

Вторият съвсеместен проект на пространството и Театър „Зонг“ вече е факт

След успешната премиера през септември 2022 на спектакъла „Аутсайдер“,  артистите от театър „ЗОНГ“ и независимото пространство за култура – Yalta Art Room, си стискат ръцете за втори съвместен проект. Той е със заглавие „Верижна катастрофа“ и представлява пърформанс-четене на експериментален текст за театър. Събитието ще се състои на 31 януари от 19.30ч. с вход свободен.

Сюжетът на „Верижна катастрофа“ проследява историята на антигерой – „неудачник“, който като че ли е загубил всичко – жена си, работата си, самоуважението си, способността си да сънува. Той е изправен пред избор – дава му се шанс да докаже себе си, като премине през различните етапи на интервю за важна позиция в мистична организация. Интервюто постепенно се трансформира в разпит, а разпитът се трансформира в рекапитулация на миналото и неизбежните съжаления, свързани с него. Убеден, че държи под контрол наратива на живота си, той е принуден да преосмисли отношенията си с хората от своето минало, включително и със самия себе си.

„Пиесата разглежда живота като поредица от по-малки и по-големи катастрофи и така изследва проблемите за катастрофирането на доброто в човека при срещата с насилието и за относителността на ролите насилник – жертва пред съда на времето. Каква е истината за човека срещу нас, можем ли да го опознаем или винаги някоя мрачна тайна скрива взора ни? Доколко познаваме човека в огледалото и наратива на живота ни конструиран от реални спомени ли е или се е превърнал в един удобен разказ за нас самите? Кога губим съня си и след края на живота – какво ще покаже дисекцията на изборите ни?“ – споделят от екипа на „ЗОНГ“.

„Верижна катастрофа“ е заключителен етап от проведеното през есента на 2022 ателие „ЗОНГ текст 2“ – организирано около провеждането на творческа лаборатория с крайна цел създаването на експериментален текст за театър. Ателието беше посветено на темата за насилието, включваше психологическа част – преживелищна психодраматична група, водена от психолог и творческа част – фокусирана върху различните аспекти и форми на насилието в днешния ден, както и взаимоотношенията и метаморфозите насилник-жертва. Натрупванията бяха обобщени в драматургична основа. Заключителният етап на ателието е срещата с публика под формата на пърформанс – четене като последна проверка на така създадения драматургичен материал.

„ЗОНГ текст 2“  е проект, целящ да създаде условия за изграждане на нова българска съвременна драматургия и нейното популяризиране. Първото му издание завърши с премиерата на „Аутсайдер“, който продължава да се играе на сцената на Yalta Art Room.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма Едногодишен грант 2021.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...