fbpx
More

  Венко Сабрутев: РСМ трябва да изпълни ангажиментите си, знаем, че се краде историята ни

  Трябва да се търси национално съгласие по темата, няма как решението да бъде само на премиера, заяви депутатът от "Продължаваме промяната"

  “Ако нямаме ясни гаранции, че Северна Македония ще изпълни ангажиментите си, няма да тръгнем в посока вдигане на ветото. РСМ може да направи множество жестове, с които да ускори процесите. Ние знаем, че се краде историята ни, присвоява се, биха могли да направят жест да върнат костите на цар Самуил в България, това ще покаже, че има воля за промяна в политиката на държавата относно българската история”.

  Това каза в ефира на БНТ Венко Сабрутев, депутат от “Продължаваме промяната”, зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси и член на Комисията по енергетика. По думите му от ПП подкрепят свикването на КСНС при президента.

  “Трябва да се търси национално съгласие по темата, няма как решението да бъде само на премиера. Това е решение, което тепърва трябва да влезе в парламента за гласуване, предлагаме това да се дискутира на Консултативния съвет за национална сигурност. Декларация е едно, решение със закон е друго нещо”, каза Венко Сабрутев.

  Той коментира газовата криза с думите, че плащането на руски газ в рубли ще бъде нарушение на санкциите.

  “България изпълнява своите ангажименти по договора за доставка на природен газ, тя не е виновната страна да се спре газът. Европа е единна по темата. България трябва да търси най-добрата доставна цена. Мерките, които предложи коалицията, са ясно таргетирани. На пазара има манипулации, Комисията за защита на конкуренцията е ключова, за да не се случват подобни неща”, каза още Венко Сабрутев.