fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 05:09

Венеция въвежда входна такса за туристи от догодина

Електронната система за закупуване на билите ще е готова есента

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От 16 януари 2023 г. желаещите да разгледат Венеция – перлата на Италианския Север, ще трябва да си плащат за това, информира Би Би Си. 

По този начин “Ла Серенисима”  ще стане първият град в света, който ще изисква входна такса. Началната дата на програмата бе обявена  вчера от общинския съветник, отговарящ за туризма Симоне Вентурини, който определи новата мярка като “велика революция” и като решение за проблема с тълпите туристи, които наводняват града от десетилетия. 

Цената на “билета” ще варира от минималните 3 до 10 евро, като няма да бъде фиксираната, а ще се определя от броя на посетителите: колкото повече желаещи, толкова по-висока такса. 

Целта не е да се затваря градът, а да се намали струпването на туристи. “Венеция е жив град и това трябва да остане така”, подчерта Вентурини. 

Цялостната система за резервиране на “входни билети” и съответната онлайн платформа ще бъдат представени през есента. Предвидени са множество изключения – билети няма да са нужни например за местните жители и децата, както и за хора с увреждания, собственици на жилища, за посещаващи града по здравни причини или за гостуване при роднини, както и за гостите на спортни и културни събития. Туристите, които ще пренощуват във венециански хотел, също няма да плащат входна такса, защото чрез хотела си така или иначе плащат туристическа такса. 

Приходите от системата ще се използват, за да се намалят данъците на венецианците, които вече са много високи заради множеството туристи, които трябва да бъдат настанявани. 

Входната такса ще се изисква за историческия център на града и редица острови, сред които – Лидо ди Венеция, Мурано, Пелестрина, Бурано, Торчело и други. За нарушения на режима глобата ще бъде между 50 и 300 евро. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img