5.12.2022 | понеделник | 04:23

Велко Милоев, ЦИК: Няма да има 100% броене на разписките в неделя, беше неразумно решение

Публикувано:

Сподели поста:

Вероятно няма да има контролно броене на разписките от машините за гласуване на балотажа на президентските избори в неделя.

Това заяви пред БНТ Велко Милоев, член на обществения съвет към ЦИК. Той все пак уточни, че ако това се въведе, ще е необходимо да има ново решение на ЦИК

Според него изборите в неделя са подсигурени. „И двете страни – и Централната избирателна комисия, и „Сиела Норма“ посочиха, че има достатъчно машини за вота, ако трябва да се заменят машини или части. Технически не би трябвало да има никакви проблеми за балотажа“, заяви Велко Милоев.

Според него проблемът около машинното гласуване са били контролните разписки, като на предстоящия вот няма да се броят всички разписки, тъй като е „безсмислено“.

„Заповедта на ЦИК за 100% контролно броене в секциите беше неразумна, това трябва да се прави рутинно и публично, пред телевизионни и камери и наблюдатели, не там, а в районите избирателни комисии или в ЦИК. Машините трябва да бъдат контролирани“, допълни Велко Милоев.

Според него броенето в секциите дава ненадеждни резултати. „Процедурата при машинното гласуване трябваше да е максимално близо до тази с хартиени бюлетини, проблемът беше, че Централната избирателна комисия в началото на избора за гласуване в квадратчетата трябваше да сложи по-прост и разбираем език“, каза още Велко Милоев.

Той добави, че е възможно в някои отдалечени части да не стигнат машините навреме, но това не е проблем, тъй като тези хора ще гласуват с хартиени бюлетини.

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
предимно облачно
3.5 ° C
4 °
2.8 °
95 %
4.1kmh
75 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
8 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...