27.01.2023 | петък | 06:30

Велислав Минеков сложи подписа си под меморандума на Алианса Баукултур в Давос

Публикувано:

Сподели поста:

Българският министър на културата Велислав Минеков участва в “Davos Baukultur Alliance 2023” – конференцията на министрите на културата, която се провежда между 14–16 януари тази година в Давос, Швейцария. Форумът, който бе открит от президента на Швейцария Ален Берсе, днес обсъди и прие Меморандума, с който бе поставено началото на Алианса Баукултур. 

Конференцията е част от Давоския процес, започнал през 2018 г. Ален Берсе водеше и откритата дискусия между ръководителите на делегации от всички сектори върху окончателните проекти на Меморандума и Учредителния акт на Алианса.

В престижния международен форум участват делегации от министерства, неправителствени организации, международни организации в областта на културата и културното наследство, както и представители на бизнеса.  

В своето слово пред конференцията министър Минеков заяви: „Удоволствие е за мен и висока чест да бъда днес заедно с Вас, за да споделим вижданията си и да направим крачка напред към задълбочаване на сътрудничеството, водени от обща цел за създаване на една устойчива, приобщаваща, висококачествена и естетическа заобикаляща ни среда, като използваме ресурсите и механизмите, с които разполагаме и оптимизираме партньорствата с частния сектор, и насърчаваме съществуващите добри практики и потенциал. 

Симбиозата между култура, изкуство, архитектура, технологии и наука несъмнено ще доведе до иновативни решения, които отговарят на настоящите предизвикателства и допринасят за изграждането на по-добра среда за бъдещето. Ключовата роля на културата и изкуствата за изграждане на висококачествена и устойчива среда за живот и  най-вече за по-добро бъдеще е от особено значение.  

Бих искал да акцентирам върху паралелните процеси на ниво ЕС и вниманието, с което се разглежда темата за висококачествената архитектура и застроена среда, както и ролята на културата в тези процеси. В този контекст е заявената политическа ангажираност в приетите в края на 2021 г. Заключения на Съвета на ЕС относно културата, висококачествената архитектура и застроена среда като ключови елементи на инициативата Нов европейски Баухаус (НЕБ). Искам да подчертая, че НЕБ е една особено мащабна и ценна инициатива на Европейската комисия, която може да се определи като материалното измерение на тези споделени приоритети, иновативна визия и политики на ниво ЕС.  

Разбира се, обединяването на усилия и споделянето на отговорност следва да бъдат постоянен компонент при всички по-нататъшни действия, като наред с това се активизира и задълбочи диалогът между публичния и частния сектор.” 

Проф. Минеков изтъкна, че една от първите задачи, които си е поставил, когато е поел  поста министър на културата в средата на 2021 г., е била да насърчи взаимодействието между различни сектори и диалога между академичната общност, централните и местни власти и други заинтересовани страни и участници в процеса по изграждане на висококачествена застроена среда с акцент върху ролята на културата и опазването на културното наследство.  „Засилихме обмена на информация, обсъждания и координация на дейности. Също така увеличихме предоставянето на целево финансиране за проекти, които чрез архитектура, култура, социални иновации и технологии допринасят за облагородяване или изграждане на висококачествена заобикаляща среда. Намеренията ни са да продължим да развиваме дейността на национално ниво чрез различни инициативи и да поддържаме активен диалог за насърчаване на взаимодействието и подобряване на съществуващите рамки.“

В духа на тези процеси е разговорът, който министър Минеков е провел със заместник-генералния директор на ЮНЕСКО по културата Ернесто Отоне Рамирес за превръщането на остров „Св. св. Кирик и Юлита” в световен културен център. Г-н Отоне Рамирес ще посети България през март тази година във връзка с инициативата. 

„Предполагам, че едно от предизвикателствата за голяма част от нас е управлението на висококачествения Баукултур и бих искал да отбележа необходимостта от работа в тази посока, най-вече по отношение на регулаторните рамки, публично-частните партньорства, ориентираните към качество обществени поръчки, идентифицирането на подходящи инструменти и пр. Мотивирането на висококачествени постижения чрез стандарти и отличия е също важен въпрос, както и възможността за създаване на съвместен Кодекс (по примера на Германия). Освен дискусиите, които биха имали отражение в средносрочен и дългосрочен план, може да се помисли и за съвместни инициативи и проекти, които да бъдат реализирани в по-кратки срокове. Те могат да бъдат насочени към задълбочаване на партньорствата, обмена на опит и знания между заинтересованите страни – архитекти, културни предприемачи, иноватори и др. Сигурен съм, че подобни дейности ще предоставят добавена стойност към целите, към които се стремим, и заявявам  подкрепа за работа в това направление”, каза още министър Минеков пред конференцията в Давос. 

В края на словото си българският министър на културата Велислав Минеков благодари на президента на Швейцария Ален Берсе и неговия екип за амбициозната инициатива и организацията на това значимо събитие, което създава обещаваща основа за бъдещи действия. Връзката със Световния икономически форум е от особено значение и несъмнено ще окаже положително въздействие върху намеренията, които споделяме и залагаме. Заявявайки нашата готовност за сътрудничество, Ви благодаря за вниманието!”, каза в заключение проф. Минеков. 

По инициатива на балтийските държави се подготвя и съвместно изявление за възстановяване и реконструкция на Украйна, към което България ще се присъедини.

Тази вечер министър Минеков ще присъства и на откриването на Световния икономически форум. В началото на събитието Клаус Шваб, изпълнителен председател на Световния икономически форум в Давос, ще представи мнението на форума за значението на Алианса Баукултур в Давос и Конференцията на министрите на културата. В Световния икономически форум 2023 в Давос участват рекорден брой (52) лидери на правителства и държави. „Светът днес е в критична  повратна точка. Големият брой продължаващи кризи изисква смели колективни действия.” – акцентират организаторите на форума. И добавят: „Световният икономически форум свиква своята 53-та годишна среща, за да препотвърди значението на диалога и публично-частното сътрудничество за справяне с настоящите каскадни кризи и за стимулиране на осезаема промяна в дългосрочен план.”

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...