5.12.2022 | понеделник | 02:57

Велислав Минеков се срещна с министъра на културата на РСМ Бисера Костадинова-Стойчевска

Публикувано:

Сподели поста:

В основата на разговора между двамата министри бе подписаната през март тази година Програма за сътрудничество в областта на културата между двете държави за периода 2022 – 2025 г. Г-жа Бисера Костадинова – Стойчевска акцентира върху механизма за засилване на сътрудничеството между България и РСМ, а именно работните групи, проведени през 2022 г. Министър Костадинова – Стойчевска изказа задоволство от откриването на новата и модерна сграда на Културно-информационния център (КИЦ) на България в Скопие.


Министър Минеков благодари за гостоприемството и също изрази задоволство, че КИЦ ще има нова сграда в Скопие, което е предпоставка дейността му да се развива все по-успешно. Той потвърди, че новата програма е изключително обхватна и с повече конкретика по отношение на културния календар. Българският министър на културата държи на обмена в художественото образование. Разкрити са 2 допълнителни бройки в Националната художествена академия за студенти от РСМ по моя идея, съобщи още министър Минеков. Много добра идея са и съвместните археологически проучвания, както и участието в общи консервационни и реставрационни проекти.


Двамата министри обсъдиха и състоялата се през 2019 г. в Археологическия музей в Скопие изложба „100 години Требенище“, която е предизвикала голям изключителен интерес и отзвук. По редица причини проектът се е забавил, изложбата не се състояла все още в Белград, но сега предстои откриването й в София.


Опазването на културното наследство бе друг акцент в разговора. Министърът на културата на РСМ отново изрази желание техните експерти в областта на реставрацията и консервацията да бъдат подпомагани от българските им колеги, които имат нужната експертност и опит в тази област.

ИА newsONE
ИА newsONEhttps://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...