fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 17:47:21
четвъртък | 26.05.2022 | 17:47:21
26.8 C
София

Великобритания предупреди Китай да се съобразява с глобалните правила

Британският външен министър заяви, че Западът трябва да гарантира на Тайван защита

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Британската външна министърка Лиз Тръс предупреди Китай, че ако не се съобрази с глобалните правила, това ще прекъсне възхода му като свръхсила и заяви, че Западът трябва да гарантира, че Тайван може да се защитава, съобщи Ройтерс.

Подновявайки призива си за укрепване на НАТО, Тръс заяви, че ходовете за изолиране на Русия от световната икономика в отговор на нахлуването й в Украйна доказват, че достъпът до пазара на демократичните страни не е даденост.

“Страните трябва да играят по правилата. Това включва и Китай“, заяви Тръс в речта си в резиденцията на кмета на Лондон.

Великобритания, която е шестата по големина икономика в света, е задмината икономически и военно от Китай, но вярва, че чрез мека сила и стратегически съюзи може да помогне Пекин да бъде убеден да играе по правилата на една нова, по-динамична международна система.

Икономическият и военен възход на Китай през последните 40 години се счита за едно от най-значимите геополитически събития наред с разпадането на Съветския съюз през 1991 г., което сложи край на Студената война, посочва Ройтерс.

Но Тръс заяви, че по-нататъшният възход на Китай не е неизбежен.

“Те няма да продължат възхода си, ако не играят по правилата. Китай се нуждае от търговия с Г-7. Ние представляваме около половината от световната икономика. И ние имаме избори”, каза министърката.

„С Русия показахме какъв вид избор сме готови да направим, когато се нарушават международните правила.”

По-рано този месец министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че Китай трябва да помогне за убеждаването на Русия  за прекратяване на войната в Украйна, или да се сблъска със загуба на авторитета си в света, припомня агенцията.

Пекин заяви, че е твърдо против свързването на войната в Украйна с отношенията си му с Москва и че ще защитава правата на китайските физически лица и компании.

Тръс заяви, че НАТО трябва да има глобална перспектива, която да се разпростира върху демокрации извън членуващите в организацията, като посочи Тайван като пример.

“Трябва да изпреварваме заплахите в Индо-Тихоокеанския регион, като работим със съюзници като Япония и Австралия, за да гарантираме, че Тихоокеанският регион е защитен”, каза тя.

“Трябва да гарантираме, че демокрации като Тайван са в състояние да се защитават.”

Китай твърди, че Тайван, когото разглежда като отцепила се провинция, която да бъде върната обратно в лоното, ако е необходимо със сила, е един от най-чувствителните и важни въпроси в отношенията му със Запада, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук