fbpx
More

    Великобритания отменя търговските правила със Северна Ирландия (ВИДЕО)

    Великобритания предлага да бъдат отменени правилата, които управляват търговията със Северна Ирландия след Брекзит, като така отново ще разпали напрежението с ЕС, предаде Ройтерс. Готвеният законопроект ще бъде представен в парламента от външния министър Лиз Тръс.

    Когато Великобритания напусна ЕС, премиерът Борис Джонсън сключи сделка, съгласно която Северна Ирландия на практика остана в единия пазар и митническия съюз на Съюза, за да се запази отворената граница с Ирландия, което е едно от условията на Мирното споразумение. В резултат на това се наложи да бъдат въведени митнически проверки между провинцията и останалата част на Великобритания, които според пробритански общности в Северна Ирландия подкопават тяхното място в страната. Джонсън допълва, че действието на протокола е нарушило вътрешната търговия във Великобритания и заплашва политическата стабилност в Северна Ирландия.

    Брюксел вярва, че каквато и да било едностранна промяна би могла да наруши международните закони. В отговор той би могъл да заведе съдебно дело и да наложи контрамерки, като например тарифи. Очаква се, че проектозаконът ще предвиди “зелен канал” за стоки, превозвани от Великобритания към Северна Ирландия, отмяна на правилата, които забраняват на провинцията да се възползва от данъчна помощ, както и прекратяване на правомощията на Съда на ЕС. Законопроектът е и тест за авторитета на премиера Борис Джонсън, след като миналата седмица срещу него беше внесен вот на недоверие.