fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 16:06:45
събота | 21.05.2022 | 16:06:45
26.8 C
София

Великобритания настоява Индия да вземе по-строги мерки срещу Русия заради инвазията й в Украйна

Индия се въздържа при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, осъждаща Русия, и се ограничи с призив за прекратяване на насилието

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Британската министърка на външните работи Лиз Тръс, която е на официално посещение в Индия, ще призове страната да вземе по-строги мерки срещу Русия заради инвазията й в Украйна. След британската външна министърка в Делхи се очаква да пристигне и руският й колега Сергей Лавров, отбелязва АФП.

Индия се въздържа при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, осъждаща Русия, и се ограничи с призив за прекратяване на насилието. Страната също така продължава да купува руски петрол и друга продукция.

В Делхи Лиз Тръс ще заяви, че “нахлуването на Русия в Украйна подчертава колко е важно демокрациите да работят в по-тясна взаимна връзка за разубеждаване на агресорите, ограничаване на уязвимостта към принуда и укрепване на световната сигурност”, съобщи върховният комисариат на Обединеното кралство в Делхи – основната британска дипломатическа мисия в Индия.

“По-задълбочени връзки между Обединеното кралство и Индия ще стимулират сигурността в Индийско-Тихоокеанския регион и в света, ще създадат работни места и възможности в двете страни” според Лиз Тръс, цитирана в комюнике. “Това е още по-важно в контекста на непровокираното нахлуване на Русия в Украйна”, посочва тя.

Междувременно се очаква двудневно посещение в Индия на руския външен министър Сергей Лавров.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Индия “леко колеблива” в отношението й към Русия. Тази седмица Далип Сингх, заместник-съветник по националната сигурност в Белия дом, също се отби в Делхи, отбелязва АФП.

Индия и Русия поддържат тесни връзки от десетилетия; Делхи купува от Москва голяма част от своята военна техника и оборудване.

Според доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира СИПРИ през периода 2017-2021 г. от Русия са идвали 46 на сто от индийския внос, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук